pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Miloš Zeman přijel do Olomouce. Na schodech úřadu málem upadl, přišel na chvíli o botu

Prezident Miloš Zeman zahájil dopoledne návštěvu Olomouckého kraje, při vstupu do budovy krajského úřadu na schodech klopýtl, zachytila ho ochranka. Přišel přitom o botu a část úseku absolvoval v ponožce.

Prezident má potíže s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Svůj příjezd pak při setkání s krajskými zastupiteli komentoval s nadsázkou.

„Toto je moje 47. nebo 48. návštěva kraje a vy právě dnes máte jednu prioritu. Jste prvním krajem, kde při vchodu do krajského úřadu jsem ztratil botu. Naštěstí se našla, moje žena mi ji nasadila a utáhla," uvedl Zeman. Podotkl přitom, že jeho ztracená bota zřejmě vyplní u novinářů veškerou plochu a na důležitá témata už nezbude prostor.

Návštěva Olomouckého kraje je první návštěvou regionů poté, co Zeman oznámil, že se hodlá znovu ucházet o funkci. Do své funkce byl zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. Při oznámení, že hodlá obhajovat svůj mandát, zároveň uvedl, že absolvoval vyšetření, které potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkční neuropatii. Problémy mu dělá hlavně chůze po schodech, při které mu musí asistovat jeho okolí, a neujde také delší vzdálenosti. Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví 73. narozeniny.

Do olomouckého kraje zamířil Zeman v prezidentské funkci počtvrté. Tentokrát pojede především na Prostějovsko a Olomoucko. V plánu má návštěvu české zbrojařské společnosti Excalibur Army ve Šternberku či firmy Nutrend v Chválkovicích. Zamíří i za vojáky prostějovských speciálních sil. Veřejné debaty s obyvateli prezident absolvuje v Hněvotíně, Šternberku, Uničově a Konicích.

Olomoucký kraj za tři dosavadní návštěvy prezidenta zaplatil ze svého rozpočtu dohromady více než 1,1 milionu korun. Většinu nákladů tvořily výdaje za občerstvení prezidentského páru a jeho doprovodu čítajícího několik desítek lidí.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.