čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Senát bude projednávat petici proti protikuřáckému zákonu. Podepsalo ji přes 23 tisíc lidí

Senát dostal petici proti protikuřáckému zákonu, podepsalo ji přes 23.000 lidí. Horní komora se jí tak bude muset zabývat na některé ze svých budoucích schůzí. Petici dnes převzal předseda senátního mandátového a imunitního výboru Jiří Oberfalzer.

Petice je podle jejích organizátorů namířena ke zrušení absolutního zákazu možnosti kouřit v restauracích a hospodách, které se po přijetí zákona potýkají s úbytkem hostů a některé tak krachují.

Petici podpořil i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera, který patřil mezi signatáře návrhu k Ústavnímu soudu na zrušení zákazu kouřit v hospodách. "Zákon jde za hranu. Místo toho, aby si dvě skupiny (kuřáků a nekuřáků) nevadily, našel radikální řešení," uvedl Kubera.

Dvacítka senátorů v čele s Kuberou a Ivo Valentou navrhla už v březnu Ústavnímu soudu zrušení zákazu kouření v restauracích nebo prodeje alkoholu z automatů. Protikuřácký zákon, kterým se restaurace musí řídit od konce letošního května, podle nich nepřípustným způsobem zasahuje do svobody občanů. Poukazovali také na to, že zákon přinese zmaření investic tisíců majitelů barů a restaurací. Zrušení zákona jako celku senátoři nepožadovali, jejich návrh se týká jen některých jeho ustanovení.

Absolutní zákaz kouření platí ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zavedla také zákaz kouření na nástupištích a užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech.

Senátoři napadli také ustanovení, které přenáší na hospodské odpovědnost za škodu způsobenou podnapilými osobami. Chtějí rovněž zrušit omezení prodeje a podávání alkoholu či tabákových výrobků na akcích, které jsou určeny převážně dětem.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.