úterý 19. března 2024 Josef

Ministerstvo spravedlnosti chce vězňům zvednout výplaty

Až o několik tisíc korun chce ministerstvo spravedlnosti zvednout výplaty pracujícím vězňům. Zároveň si ale budou vězni muset spořit několikanásobně větší podíl z výplaty na dobu po propuštění. Počítá s tím chystaná vyhláška ministerstva, která by měla platit od dubna příštího roku, uvedl Český rozhlas - Radiožurnál.

Odměna se odvíjí od druhu práce a dosaženého vzdělání. Vězeň se základním vzděláním v současnosti bere 4500 Kč, s výučním listem 6750 Kč a s maturitou či vyšším vzděláním 9000 Kč. "Vězni bez odborné kvalifikace získají o 1000 korun navíc, držitelům výučního listu se odměny zvýší o 1500 a těm s maturitou o celé 2000," řekl rozhlasu Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Navíc vznikne čtvrtá kategorie odměn pro vězně s vysokoškolským vzděláním, kteří by měli na starosti náročné a odborné samostatné práce. Takový vězeň by měl podle připravované vyhlášky dostávat 13.500 korun. Odměny za práci se mají zvednout všem pracujícím vězňům, ať už pracují pro státní správu, nebo pro soukromé firmy.

Kromě měsíčních odměn má ale růst také podíl, který si musí vězni z výplaty ukládat, z nynějších dvou procent na 11 procent. Na dobu po propuštění si budou moci nově našetřit maximálně až 35.000 korun, zatímco nyní jsou to podle rozhlasu jen 2000 korun. Část výplaty se také používá na pokrytí nákladů na výkon trestu a výživné, další část na úhradu případných dluhů vězně a vězni také dostávají z odměny kapesné.

Kvůli zvýšení podílu z odměny, který si vězni budou ukládat, se sníží kapesné pro vězně a také podíl určený na pokrytí nákladů na výkon trestu. Podle výpočtu ministerstva by tak celkový výběr peněz na náklady výkonu trestu klesl při zachování současné míry zaměstnanosti vězňů o 630.000 korun ročně, uvedl již dříve server Česká justice.

Ke konci roku 2016 měla práci více než polovina ze zhruba 15.000 zaměstnatelných vězňů v Česku. Vězni například uklízejí ulice či třídí odpad a třeba ve věznici v Jiřicích na Nymbursku se starají o včely, ovce nebo daňky. Ale zájem o ně mají kvůli nedostatku pracovníků i soukromé firmy. Někteří odsouzení tak pracují ve sklárně nebo továrně na autodíly.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.