úterý 19. března 2024 Josef

V Přerově se rozpadla koalice, ANO a Společně pro Přerov hledají nové partnery

V Přerově se rozpadla vládnoucí koalice. Vypovězení koaliční smlouvy dnes oznámili zástupci strany Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, záměr odejít z koalice potvrdili i Nezávislí. Koalice, kterou nyní tvoří pouze hnutí ANO a Společně pro Přerov (SpP), tím přichází o většinu, má už jen 16 z 35 křesel.

Podle předsedy koaliční rady Petra Vrány z hnutí ANO se zbylí členové koalice pokusí najít nového koaličního partnera. Zástupci obou odcházejících stran, ale i opozice se dnes shodli na tom, že nechtějí předčasné volby.

Prosperita vypověděla koaliční smlouvu k dnešnímu dni. Důvodem jsou podle ní dlouhodobé rozpory uvnitř koalice. "Důvodem je komunikace, rozpory nad tématy a také vystupování na veřejnosti a chování se k lidem v Přerově," řekl dnes novinářům předseda jejich klubu Radek Pospíšilík. K dnešku odchází také z rady města, které má kolem 45.000 obyvatel. Prosperita jde podle Pospíšilíka do opozice.

Členové strany podle něj vyzvali své zástupce k odchodu z koalice již letos v únoru. Prosperita kritizuje především odchod kvalifikovaných zaměstnanců magistrátu, sporným bodem byla i kritika tajemníka. Rozpory se projevovaly i na veřejnosti - přímo na jednáních zastupitelstva.

Záměr odstoupit z koalice dnes oznámili také Nezávislí, k dispozici dali i své funkce. Zachovat si prý chtějí neutrální postoj. "Zareagovali jsme na to tím, že odstupujeme také. Po jejich odchodu mandát koalice 18 ku 17 křeslům v zastupitelstvu není perspektivní. Vláda v Přerově by měla mít daleko silnější mandát než o jeden jediný hlas. Přišlo nám to jako nejzodpovědnější krok vůči městu a jeho stabilizaci," řekl předseda jejich klubu Petr Hermély. Podle něj nebudou Nezávislí usilovat o změnu ve vedení města. Chtějí dát vládnoucí platformě možnost najít podporu dalších zastupitelských klubů.

Podle předsedy koaliční rady Petra Vrány zůstávají zbývajícím subjektům v koalici dva možné scénáře. "Prvním je možnost vstupu nového koaličního partnera, zahájíme rozhovory se subjekty. Pokud se to nepodaří, je varianta ANO a Společně pro Přerov se 16 mandáty. Podle mne se dá pracovat i na této platformě a pokusit se hledat podporu. Je to komunikačně náročné, ale podle mne reálné," řekl Vrána. Primátor Vladimír Puchalský z SpP se k situaci odmítl vyjádřit, řekl, že je k tomu zmocněn právě Vrána. Ten s důvody vypovězení smlouvy nesouhlasí. "Domníváme se, že jsou zástupné. Nezávislí nám odchod oznámili v pondělí, přitom po celou dobu nám nic nevytýkali," uvedl Vrána.

Koalice měla původně 21 mandátů. Prosperita a Nezávislí disponují čtyřmi mandáty. Koaliční řady navíc loni v srpnu opustil Tomáš Tužín, který byl za Stranu zelených v SpP. Nenašel prý podporu ve vlastních řadách. Prosperita i Nezávislí mají v jedenáctičlenné městské radě každý po jednom zástupci. ANO, které volby v roce 2014 v Přerově vyhrálo, má pět křesel a SpP čtyři místa včetně primátora. V opozici jsou v Přerově ODS a ČSSD, které městu řadu let vládly, a také KSČM a lidovci. Dohromady mají 14 hlasů.

V Přerově se vlády před třemi lety ujali většinou nové tváře a lidé, kteří dosud byli v opozici. Ze všech okresních měst v Olomouckém kraji zdejší radnice zažila po volbách největší politické zemětřesení. Městu předtím 16 let vládla ODS a ČSSD.

Autoři | Foto By Palickap (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.