čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Radnice stojí před investicí do plecharény v řádech stovek milionů korun. Nejprve ale musí koupit pozemky

Miliony korun stojí města v Olomouckém kraji provoz, údržba a hlavně opravy zimních stadionů, které slouží hokejistům i pro veřejné bruslení. Velkou rekonstrukci zimního stadionu v roce 2009 provedla přerovská radnice a před stejným rozhodnutím nyní stojí radnice v Olomouci, která ale nejdříve musí koupit pozemky v okolí zastaralé hokejové haly.

Rekonstrukce ledové plochy přerovského stadionu, tribuny, zázemí pro diváky a hokejisty stála zhruba šest desítek milionů korun. Zimní stadion v Přerově byl postaven na počátku 70. let minulého století. „Na budově bylo patrné postupné zastarání jak po technické stránce, tak zejména po stránce morální a komfortu směrem k návštěvníkům. Město Přerov se rozhodlo tento stav zvrátit a od dubna do září 2009 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce," uvedlo vedení radnice.

Zimní stadion v Přerově, který využívá hokejový klub HC Zubr Přerov i obyvatelé města, nyní neprovozuje přímo radnice. „Provoz zajišťuje městská společnost Teplo Přerov," řekla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Radnice jako vlastník financuje opravy zimního stadionu letos například plánuje investovat 200 000 korun do sanace vlhkých zdí ve strojovně.

Několik desítek milionů korun bude do zimního stadionu muset v příštích letech investovat radnice v Olomouci. Zimní stadion byl otevřen v roce 1948 a už je značně zastaralý. Město plánuje důkladnou opravu zimního stadionu několik let. V minulosti vznikla studie na rekonstrukci areálu, která počítala s investicí 1,5 miliardy korun. Tento plán byl ale kvůli finanční náročnosti odložen. V šuplíku zatím zůstal i pozdější záměr přebudovat zimní stadion na multifunkční halu. Vedení radnice v roce 2012 stanovilo finanční strop rekonstrukce na 800 milionů korun.

Primátor Olomouce Antonín Staněk řekl, že nynější vedení města už rozhodnutí o generální opravě zimního stadionu ponechá na novou politickou reprezentaci, která vzejde z podzimních voleb. Radní ale diskutují o tom, jak opravit a poté využít sousední menší halu s ledovou plochou. „Probíráme, do jaké míry bude ekonomické a možné její co nejrychlejší zprovoznění zejména pro veřejné bruslení," uvedl Staněk, podle kterého poklady městu předloží odborníci.

Olomouc letos koupí klíčové pozemky v okolí stadionu. Realitní transakci v hodnotě 86 milionů korun v závěru loňského roku schválilo zastupitelstvo. Radnice o pozemky usiluje od roku 2004, kdy získala do svého majetku velkou hokejovou halu. Pozemky jsou nezbytné pro bezproblémový provoz zimního stadionu, jelikož na nich stojí například strojovna chlazení, a jsou důležitým předpokladem právě pro případnou modernizaci.

Pozemky byly přednostně nabídnuty městu a kdyby o ně radnice neměla zájem, nabídla by je firma Hokejová hala Olomouc v dražbě. Staněk už dříve řekl, že město by investici do pozemků mělo bez problémů zvládnout z vlastních zdrojů, aniž by to negativně ovlivnilo jiné plánované investice.

Autoři | Foto A2 Architekti

Štítky zimní stadion, olomouc, přerov, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.