pátek 29. března 2024 Taťána

HLÍDACÍ PES: V Olomouci vzniká nová politická strana

Nové politické hnutí SpOlečně začal formovat půl roku před komunálními volbami olomoucký podnikatel Robert Runták. Dlouholetý ředitel přerovského exekučního úřadu chce založit středové hnutí. V současné době sbírá podpisy na petiční archy. Zda bude za hnutí sám kandidovat zatím neví.

Podnikatel a sběratel umění Robert Runták dal vznikajícímu hnutí jméno SpOlečně. „Je to název, který velmi výstižně značí jednu ze základních idejí, s níž chceme vstoupit do olomoucké komunální politiky,“ uvedl pro HlídacíPes.org.

Teď musí hnutí sehnat 1000 podpisů na petiční archy a podat přihlášku na ministerstvo vnitra, které ho pak zaregistruje. „Na těchto krocích teď pracujeme,“ říká Runták.

K formování hnutí jej prý přivedla současná situace v Olomouci.

„Městu se sice zdánlivě daří, ale mnohé kroky jsou polovičaté, řešení často zastaralá. Město rovněž trápí enormní zadlužení. Strany, které vládly doposud, projídaly budoucnost,“ myslí si Runták. „Cítíme, že město nemá žádnou vizi a politici, kteří jsou na radnici často už velmi dlouho, Olomouc spíš jen udržují při životě,“ tvrdí.

S komunisty a Okamurou ne

Zda bude sám Runták za hnutí kandidovat zatím neví.

„V tomto okamžiku vám na vaši otázku nedokážu odpovědět. Pokud budu kandidovat, tak nechci kandidátku vést a nechci být ani na předním viditelném místě,“ říká Runták.

Jeho vizí je vytvořit středové hnutí. Pokud by SpOlečně uspělo, Runták zatím ví, s kým by do případné koalice nechtěl.

„Já osobně bych určitě nechtěl, aby naše hnutí bylo v radě s komunisty a Okamurovou SPD. Co se týče ostatních subjektů, tak tam je zásadní podmínkou spolupráce to, abychom mohli prosadit maximum z našeho programu,“ tvrdí.

Exekuční mašina

Robert Runták patří mezi velké olomoucké patrioty. Známý je pro své rozsáhlé sbírky moderního umění a mecenášství začínajících umělců. Dříve byl také jedním z akcionářů fotbalové Sigmy Olomouc.

Jeho hlavní vizitkou je nicméně více než patnáctileté působení jako ředitele exekutorského úřadu v Přerově. Od roku 2001 se Runtákovi podařilo vybudovat úspěšnou „továrnu na exekuce“ v tandemu s advokátem Tomášem Vránou.

Pod jejich vedením se stal přerovský exekutorský úřad známým po celé republice. Runták dokázal zdokonalit komunikaci s velkými věřiteli a vymyslet řadu inovativních postupů pro vymáhání pohledávek. Dnes již podle svých slov pracuje Runták pro exekutorský úřad spíše okrajově.

Runták se okrajově dotkl politiky v době prezidetských voleb, kdy částkou 200 000 korun podpořil kandidáta Jiřího Drahoše.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky politika, hnutí, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.