sobota 20. dubna 2024 Marcela

POLITICKÁ KORIDA: Jaký názor mají zastupitelé města na budovu SEFO?

Jednou za čtrnáct dní se ptáme jednotlivých zastupitelských klubů na názor na téma pojící se k Olomouci. V aktuálním dílu jsme se zeptali olomouckých zastupitelů, jaký názor mají na plánovanou stavbu SEFO v centru města. Zde jsou jejich odpovědi.

Otázka redakce

Jak se stavíte k projektu budovy Středoevropského fóra (SEFO)? Hodí se podle vás do centra Olomouce?​
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve čtvrtek 5. dubna ve 14:47, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 11. dubna, do 12:00.

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce: 

Miroslav Marek (KSČM)

K tomuto projektu se stavíme zásadně negativně, do historického jádra Olomouce a druhé největší městské památkové rezervace v republice se nehodí a výrazně jí uškodí.

Tato strohá odpověď vystihuje názor všech zastupitelů za KSČM, vycházející z názorů všech, se kterými jsme o této dostavbě v minulosti i nyní hovořili. Netuším, kdo se potřebuje touto příšerností zviditelnit. Už jsme si zvykli, že někteří architekti potřebují provokovat, ale tento návrh už je hodně přes čáru. Proti tomu projektu jsou některé jiné kontraverzní realizované a připravované stavby učiněnými architektonickými skvosty. Pokud se ale připravujeme na válku, mají možná tyto betonové krypty své opodstatnění.

Nevěřím, že odpovědné orgány města a památkové péče někdy připustí, aby se tyto rakve v centru Olomouce realizovaly.
 

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Architekturu veřejné budovy ve městě lze hodnotit ze tří základních hledisek - kontextu zasazení do okolní zástavby, provozu vnitřního i jeho propojení či napojení na vnější vztahy, a samotného designu, tedy v našem případě hlavně presentované fasády SEFO. Nutno říci, že hlavně to třetí hledisko je výrazně věcí individuálního cítění a vyznávaných hodnot.

Širší kontext navrhovaná stavba v podstatě hmotovými parametry respektuje. Vyplňuje zcela uliční šířku proluky a výškou nepřevyšuje sousední domy. Potud asi vše v pořádku. Provozní vazby na muzeum moderního umění, ale i na okolní organismus města, pokud je mi známo, nebyly veřejně publikovány, takže k tomuto důležitému aspektu se vyjádřit nemohu. A tolik diskutovaný vnější design a tvar fasády .... tak o tom si dělá každý své hodnocení. Pro mě je budova z uliční strany v daném kontextu tvarově i povrchovou úpravou málo srozumitelná. Rád bych zvenku více tušil funkci stavby. A z praktického hlediska údržby, z de neroz umím např. detailu podnože, tedy napojení fasády na chodník.

Jsem přesvědčený, že při návrhu tak významné stavby s veřejnou funkcí, která má město reprezentovat daleko za jeho hranice, nelze postupovat jinak, než hledáním výsledné podoby v otevřené architektonické soutěži. Díky ní lze hledat mezi více náměty budoucího vnitřního provozu a provázání s městem, tak i architektonického výrazu a pojetí. Dobré zkušenosti z okolních měst, např. v Rožnově pod Radhoštěm při hledání architektonické a provozní podoby městského kulturního centra, jsem v poslední době již zaznamenal. Osobně bych presentovaný návrh SEFO nepodpořil.
 

Dominika Kovaříková (Občané pro Olomouc)

Máme-li se pohybovat v rovině líbí-nelíbí, pak podoba stavby (a bavíme se o vnějším plášti, nikoliv o obsahové náplni SEFO), jaká byla architekty zvolena, se nám nelíbí, lépe bychom si ji dovedli představit jinde, než v samém centru Olomouce. Zároveň je podle našeho názoru chyba, že existuje jen jedna varianta stavby a navržená podoba nebyla konfrontována s jinými návrhy. 

 

 

 

Jan Holpuch (ODS)

Přiznávám narovinu, že názory na budovu SEFO se napříč našim klubem různí úplně stejně, jako je tomu v olomoucké veřejnosti. Ani my se neshodnem, zda se jedná o úchvatné architektonické dílo, nebo o betonovou obludu.

Nejde ale primárně o stavbu, ale o to, co v ní má být. Myslím, že ta stavba se vlastně ani nesnaží být krásná. Líbit se. Naopak, chce provokovat. Je ambiciózní, vymyká se, podobně jako celá myšlenka Středoevropského fóra.

Takové projekty do Olomouce podle našeho názoru patří, mají naši podporu a chceme je tu mít. A nejde jenom zrovna a pouze o SEFO. A jestli se do centra ten barák hodí? Uvidíme. Přinejhorším, vždycky se dá zase zbourat.

 

Matouš Pelikán (KDU-ČSL)

Postoj našeho klubu k budově SEFA (středoevropského fóra), jako výstavní budově pro sbírky moderního umění, je rozhodně pozitvní. Takováto muzejní stavba nadregionálního charakteru určitě město Olomouc obohatí. Ruku v ruce s tím však dojde k zásahu do "zaběhlých pořádků" a ať už by muzeum proluku, na kterou jsou minimálně dvě generace Olomoučanů zvyklé, a která je vprostřed historického jádra města, zastavělo jakoukoliv stavbou, vyvolá to emoce. Návrh architekta Jana Šépky je rozhodně odvážný a z mého pohledu zdařilý. Byť na první pohled, a vytržen z kontextu, může připomínat pouští hrad někde v Čadu, při bližším zkoumání a v souvislostech s historií místa, okolní zástavbou a plánovaným využitím objektu, se mi návrh líbí.  
 

Aleš Jakubec (TOP 09)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Filip Žáček (ČSSD)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 



Miroslav Žbánek (ANO 2011)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Ivo Vlach (TOP 09)

Na dotaz redakce nezareagoval.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto Muzeum Umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.