čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

VIDEO: Největší problém v kraji je D1 kolem Přerova, řekl Babiš po setkání s hejtmanem v Olomouci

Bezmála na 36 miliard korun vyčíslila města a obce v Olomouckém kraji své potřeby na důležité investice do obecní infrastruktury. Požadavky, které vzešly z dotazníkového šetření, se týkají hlavně vodovodů a kanalizací i místních komunikací, řekl dnes hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) po úvodním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministry, kteří jsou v regionu na pracovní návštěvě.

Podle Oklešťka je třeba v Olomouckém kraji v následujících letech investovat hlavně do dopravy, vodohospodářské infrastruktury a protipovodňových opatření. „Jsou to témata, která vzešla od místních samospráv. Celkové potřeby našeho kraje z této oblasti jsou na úrovni téměř 36 miliard korun," uvedl hejtman.

Dotazníkový průzkum investičních potřeb měst a obcí podle Oklešťka pomůže kraji nastavit dotace tak, aby pomohly obcím a městům infrastrukturu postupně modernizovat. Hejtmanství například navýšilo program obnovy venkova, dotuje výstavbu sportovišť a finančně podporuje hasiče.

Dotazníkový průzkum zaměřený na investiční potřeby městských a obecních samospráv podle Babiše zatím nechal zpracovat pouze Olomoucký a Jihomoravský kraj. „Shodou okolností to vyšlo na stejnou sumu 35,5 miliardy korun, i když Olomoucký kraj je podstatně menší," podotkl Babiš.

Výsledky krajských dotazníkových průzkumů mezi městy a obcemi budou mít podle Babiše velký význam při sepisování dlouhodobého investičního plánu Česka, který bude členěn podle krajů a resortů. „Největší problém, který tady (v Olomouckém kraji) vnímám, je D1 kolem Přerova," podotkl.

Podle premiéra je třeba předem vyřešit dopravní situaci v Přerově poté, co bude příští rok dokončen první úsek dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem a nebude napojen na zatím nedokončenou část do Říkovic. Ve městě by se kvůli tomu mohla zhoršit už tak špatná dopravní situace. Babiš řekl, že pověřil vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR, aby už s předstihem navrhlo řešení dopravy v Přerově.

Vláda bude dnes se zástupci samospráv jednat například o průmyslové zóně v Přerově-Bochoři, modernizaci Fakultní nemocnice Olomouc i využití hotelu Strojař v Přerově. Ministři navštíví také Muzeum umění Olomouc.

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky Babiš, návštěva, politika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.