středa 24. dubna 2024 Jiří

Okleštěk zůstává hejtmanem, ale nechá si i mandát poslance

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) si ponechá ke své funkci ve vedení kraje i mandát poslance. Své rozhodnutí oznámil poté, co vláda získala důvěru Sněmovny. Napsala to Mladá fronta Dnes. Hejtman si obě funkce ponechá i přes kritiku opozice i dřívější výtky hnutí ANO.

„Pro mě znamená pokračující kumulace funkcí, že dál budu pracovat naplno, jak tomu bylo dosud," řekl MfD Okleštěk. O věci se prý radil jak s koaličními partnery v kraji, tak s vedením poslaneckého klubu hnutí ANO.

„Koaliční partneři mě požádali, abych funkci hejtmana dál vykonával," uvedl Okleštěk. Dodal, že ostatní členy krajské koalice vyzval, aby mu dali zpětnou vazbu, jakmile budou mít pocit, že funkci hejtmana nevykonává zodpovědně.

Kumulaci funkcí hejtman už dříve obhajoval tím, že v Praze může lépe prosazovat zájmy Olomouckého kraje. „Vím, na které dveře v Praze zaklepat, a hlavně mě do nich pustí," uvedl. Šéf opozičního klubu Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek s tím ale nesouhlasí. „My bychom si přáli hejtmana, který se plně věnuje výlučně vedení kraje, protože to je funkce prestižní a velmi exponovaná," řekl.

Širší vedení ANO vyzvalo loni na podzim své hejtmany, kteří získali poslanecký mandát, aby si zvolili jen jednu z obou funkcí. Funkci poslance nyní zastává také hejtman moravskoslezského hejtmana Ivo Vondrák (ANO). Ukončení souběhu funkcí v únoru naopak oznámila Jana Vildumetzová (ANO), která se rozhodla vzdát funkce hejtmanky Karlovarského kraje a ponechat si jen poslanecký mandát. Středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová se vzdala poslaneckého mandátu.

Autoři

Štítky politika, hejtman, poslanec, Okleštěk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.