středa 24. dubna 2024 Jiří

Vojáci z Prostějova se vracejí do Afghánistánu, budou cvičit místní speciální jednotky

Výcvik speciálních vojenských jednotek afghánské armády Kandaku v provincii Herát na severozápadě Afghánistánu budou mít na starosti elitní vojáci z Prostějova. Posily, mezi kterými bude 42 vojáků z prostějovské 601. skupiny speciálních sil, do země dorazí na přelomu srpna a září, píše Právo.

Letos 5. srpna zemřeli v Afghánistánu tři čeští vojáci, v roce 2014 tam padlo českých vojáků pět. Česká rota má na starost například ostrahu základny nebo průzkum míst, odkud povstalci ostřelují základnu raketami.

Tento elitní bojový útvar v Afghánistánu působil v bojových misích už čtyřikrát, tentokrát se však s bojovým nasazením nepočítá, úkolem prostějovských vojáků bude výcvik speciálních jednotek afghánské armády. Počet českých vojáků se tak během několik týdnů zvýší z 250 na 390.

„Nově se hodláme podílet na výcviku praporu pozemních sil v provincii Herát a policejních složek v provincii Lógar,“ uvedl pro Právo náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD) a dodal, že čeští vojáci posílí i ochranu sil velitelství pro výcvik afghánských vzdušných sil v Kábulu.

Foto Facebook 601. skupina speciálních sil

Štítky armáda, vojáci, Afghánistán, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.