čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: Podívejte se na záznam první debaty lídrů kandidujících stran v Olomouci

V pondělí proběhla první debata lídrů politických stran. V první části reagovala na celkem šest dotazů z oblasti cestovního ruchu, kultury a bezpečnosti pětice lídrů a jeden kandidát z druhého místa kandidátní listiny. Ve druhé části pak tři zástupci odmítli svou účast a na dotazy tak odpovídala „pouze“ trojice lídrů.

Scénář debat byl předem striktně určen, na úvod měli všichni lídři dvě minuty na své představení. V další části debaty bylo položeno postupně 6 otázek - z každého zmíněného tématu 2. Na každou otázku postupně odpovídal každý z účastníků.  V závěru debaty pak měl ještě každý z lídrů 1 minutu na poselství voličům týkající se zcela libovolného tématu.

Otázky, na které lze nalézt odpovědi v plném záznamu z debat

  1. Olomoucký kraj podpořil myšlenku protažení Baťova kanálu až do Olomouce. Jak by vaše strana takový projekt využila pro zvýšení cestovního potažmo turistického ruchu v Olomouci?
  2. Počet zahraničních turistů, kteří přijedou do Olomouce a zůstanou aspoň jednu noc, v posledních letech stoupá. To s sebou nese i finanční přínos pro město. Jak hodláte sympatie zahraničních turistů udržet a lákat další a jak chcete pomáhat místním podnikatelům, kteří podnikají v oblasti cestovního ruchu a doprovodných službách?
  3. Stávající vedení Olomouce letos pokročilo v otázce koupě pozemků v okolí zimního stadionu. Další budoucnost zimáku bude na novém vedení města. Olomoucký zimní stadion představuje nejen významný sportovní prostor, ale zároveň i „koncertní halu“. Do jaké míry budete při případné rekonstrukci pamatovat na kvalitní koncertní využití objektu? Případně máte jiný plán pro vznik většího koncertního prostoru v Olomouci?
  4. Podél řeky Moravy vzniká spolu s protipovodňovými opatřeními i tzv. náplavka. Například v Praze je pojem náplavka již takřka legendární. Jaký máte plán pro využití olomouckého prostoru podél řeky Moravy – jako kulturní prostor pro pořádání akcí, které by byly dalším finančním přínosem pro město?
  5. V Olomouci už několikrát došlo k náhlému zrušení přechodu pro chodce. Na frekventovaných ulicích a náhrady se lidé dočkali za dlouhé měsíce. Silnici pak lidé přecházeli i přes možné hrozby. Jak to budete příště řešit?
  6. Stále neuzavřené téma, a aktuální i pro budoucí vedení města - Olomouc a lidé žijící na ulici - a s tím související žebrota nebo obtěžování občanů. Dokonce existují obavy občanů jít v noci o samotě některými lokalitami v Olomouci - jako parky či přednádraží. Jak se na toto téma zaměřuje vaše strana?
Okresní hospodářská komora Olomouc již od roku 1851 systematicky vyvíjí aktivity nejen na podporu podnikatelů, ale také směrující k rozvoji našeho města a regionu. Spoluorganizátorem akce je Moravská vysoká škola Olomouc. Ta jako jediná v regionu Olomoucka od roku 2005 poskytuje vysokoškolské vzdělání v ekonomických a manažerských oborech. V loňském roce zrealizovaly oba zmíněné subjekty velkou konferenci zaměřenou přímo na strategický rozvoj města. Konference se skládala ze tří tematických panelů, přičemž obsahově zde byl patrný přesah i na témata v gesci spíše Olomouckého kraje. Již na této konferenci padla informace, že komora má ambici založit každoroční tradici a vždy v září zrealizovat obdobně zaměřenou konferenci. Letos se však v daném období budou blížit komunální volby, proto je pro tento rok zvolena forma debaty s lídry.

První části se zúčastnili zástupci těchto stran: ANO 2011, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a nezávislí, KSČM. Ve druhé části pak trojice lídrů za Stranu zelených, Koalici SPD a SPOZ a také koalice Svobodných, Soukromníků a Volby OK. Pozváni byli také zástupci ProOlomouc, PIRÁTŮ A STAROSTŮ a spOLečně. Lídři těchto tří subjektů by však preferovali debatu v přímé konfrontaci s „tradičními stranami“, a tak se akce nezúčastnili.

Debata byla uspořádána Okresní hospodářskou komorou Olomouc a Moravskou vysokou školou Olomouc, to vše za podpory BEA Centra Olomouc s.r.o.

Další debata již v pondělí 24. září 2018

Další debata ve stejném formátu se uskuteční v pondělí 24.9., tentokrát se prohodí časy, tedy kandidáti, kteří 17.9. startovali svou debatu od 19:30 (trojice) tentokrát začnou v 17:00 a druhá skupina přesně opačně – od 19:30.

Tisková zpráva | Foto repro Youtube

Štítky politika, debata, volby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.