čtvrtek 28. března 2024 Soňa

PŘEHLED: Otevírají se volební místnosti. Jak správně odvolit?

V pátek 5. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 6. října od 8 do 14 hodin budou v Olomouci otevřeny volební místnosti pro občany starší 18 let, kteří chtějí rozhodnout o budoucnosti svého města. Jak volit a na co se připravit?

Hlasovací lístky

Občané budou mít možnost zhlédnout hlasovací lístky ještě před vstupem do volebních místností. Hlasovací lístky budou všem obyvatelům doručeny do schránek nejpozději 2. října. Každý obdrží jeden velký hlasovací lístek, vytištěný oboustranně.

V záhlaví každého hlasovacího lístku bude uveden název města a počet členů zastupitelstva, který má být zvolen. V případě poškození nebo ztráty hlasovacího lístku může volič ve volební místnosti požádat okrskovou volební komisi o „nový“ hlasovací lístek.

Jak volit

Volič po příchodu do volební místnosti musí prokázat svou totožnost a občanství České republiky, a to platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Volič obdrží prázdnou úřední obálku šedé barvy s úředním razítkem města, poté se musí odebrat do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků, takzvaně „za plentu“.

48 hodin před zahájením voleb se může kandidát vzdát kandidatury nebo jeho kandidatura může být odvolána zmocněncem volební strany. V takovém případě bude ve volební místnosti na viditelném místě vyvěšeno prohlášení kandidáta o vzdání se kandidatury nebo zmocněnce o odvolání kandidáta. Při sčítání se k hlasům odevzdaným pro takového kandidáta nepřihlíží.

Za plentou

V prostoru určeném k úpravě hlasovacích lístků může volič upravit hlasovací lístek jedním z níže uvedených způsobů:

1. Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební  stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí dle hlasovacího lístku v počtu, kolik členů zastupitelstva města má být zvoleno.

2. Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého volič hlasuje, a to z kterékoli volební strany. Nejvýše lze označit tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva města má být zvoleno.

3. Kombinovat oba způsoby a označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty z libovolných ostatních volebních stran. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva.

Po úpravě vloží volič hlasovací lístek do úřední obálky šedé barvy. Pokud volič neoznačí na hlasovacím lístku ani jednu volební stranu, ani žádného kandidáta a lístek nevloží do úřední obálky, přetrhne ho nebo vloží do úřední obálky několik hlasovacích lístků najednou, je jeho hlas neplatný.

Úřední obálku s volebním hlasem před vhozením do volební urny není třeba zalepovat. Stačí do ní hlasovací lístek vložit a obálku před volební komisí vhodit do urny.

Zastoupení

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek (např. tělesně postižená osoba), může být za plentou i jiná osoba, ne však člen okrskové volební komise. Napomáhající osoba může lístek za voliče upravit a vložit do obálky, popřípadě i obálku vložit do volební schránky.

Hlasování mimo volební místnost

Volič může ze závažných důvodů požádat o umožnění hlasování mimo volební místnost, a to magistrát města (na tel. č. 565 591 731) a ve dnech voleb pak okrskovou volební komisi, vždy ale musí hlasování proběhnout v rámci daného volebního okrsku. Komise pak k němu vyšle své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Hlasování státních občanů členských států EU

Státní občané členských států Evropské unie mohou volit ve volbách do obecních zastupitelstev, pokud mají v obci trvalý nebo přechodný pobyt, požádají o zápis do dodatku stálého seznamu voličů a nejpozději v druhý den voleb dosáhnou věku 18 let. Žádost o zápis do dodatku stálého seznamu voličů je možné podat nejpozději do středy 3. 10. 2018 do 16.00 hodin, a to na evidenci obyvatel magistrátu města, v místě trvalého nebo přechodného pobytu voliče – státního občana členského státu EU.  

Tisková zpráva | Foto Jan Luxík

Štítky komunální volby, radnice, návod, plenta, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.