pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V PATÁCH LÍDRA: Filip Žáček dekoroval hasiče, podnikl cyklojízdu a oslavil sté výročí vzniku Československa

PR článek

Lídr kandidátky ČSSD v podzimních komunálních volbách, Filip Žáček, začal svou sobotu 22. září poněkud netradičně. Na olomoucké radnici spolu s kolegy a čestnými hosty přivítal zástupce Sboru dobrovolných hasičů. Hasiči z olomouckého okresu přijeli do hanácké metropole, aby si připomněli především sté výročí vzniku samostatného československého státu, a také roli dobrovolného hasičského sboru při budování a správě Československa a České republiky.

Jednačtyřicet oddílů hasičů z různých obcí se o půl desáté seřadilo v ulici 28. října, aby na pokyn svého velitele napochodovali za doprovodu dechové hudby na prostranství mezi Sloupem Nejsvětější Trojice a Ariónovou kašnou. Zde si vyslechli především proslov své olomoucké starostky Vlastimily Švubové. Ta ve své řeči velmi zevrubně popsala milníky vzniku a fungování Československa a nezapomněla zdůraznit roli hasičského sboru, zvláště toho dobrovolného. Na závěr svého proslovu bylo na všech účastnících cítit určité pohnutí, pokora a hrdost, které dosáhly vrcholu v samotném závěru řeči starostky Švubové. Mezi ostatními zástupci statutárního města Olomouce, sboru hasičů i dalších organizací Filip Žáček prožíval svůj díl hrdosti. „Dnešní setkání pro mě nebylo jen pracovní oficialitou, ale k hasičům mám dlouhodobý osobní vztah. Již léta se snažím navštěvovat různé hasičské akce a jsem rád, že jsem mohl z pozice náměstka primátora pomoci hasičům v řadě důležitých projektů. Vybudovali jsme například hasičskou zbrojnici v Topolanech, začali jsme výstavbu také zbrojnice ve Chválkovicích a další rozjeté projekty jsou před námi,“ uvedl Žáček a zmínil také, že stejně jako přítomní zástupci Sboru, považuje hasiče za nedílnou součást jak historie, tak současnosti českého státu. Žáček rovněž obdržel medaili jako poděkování za dosavadní spolupráci s dobrovolnými hasiči.

Po slavnostních proslovech přítomní zástupci byli pověřeni předáním ocenění jednotlivým hasičům za jejich mimořádné výkony ve službě. Následovalo slavnostní předávání pamětních šerp, které měl tu čest připevnit na standarty přítomných oddílů i náměstek primátora Žáček. Opět byla z přítomných hasičů i oficiálních představitelů cítit jistá míra hrdosti, kterou se poté obě skupiny jaly demonstrovat v průvodu, opět za doprovodu hasičské dechové hudby. Procesí pochodovalo přes Dolní náměstí a ulicemi Kateřinskou a Aksamitovou k Bezručovým sadům, kde byl velitelem průvodu zavelen rozchod.

Další akcí na pořadu dne Filipa Žáčka byla předvolební cyklojízda. On sám se jízdy zúčastnil a najel bezmála 30 kilometrů. Peloton odstartoval ve 13:30 z náměstí Národních hrdinů. Ačkoli nepršelo, pokles teplot a skoro zatažená obloha zřejmě odradily větší počet účastníků doprovodit lídra ČSSD na vyjížďce. Lehce po 14. hodině skupinka dorazila k občerstvovací stanici, restauraci Holický statek, kde cyklisté doplnili tekutiny a nabrali síly před závěrečnou částí jízdy. Strmé stoupání z centra Velkého Týnce na vrchol Hradisko ale nakonec zvládli všichni zúčastnění, i když jedno tričko nezůstalo suché. 

Žáček i obyvatelé Velkého Týnce, městké části Holice a okolí na Hradisko putovali z jednoho důvodu. Jako každý rok se i tuto sobotu u památníku padlých ve světových válkách lidé shromáždili, aby si připomněli jednak významnou návštěvu prvního československého prezidenta, Tomáše Garrigue Masaryka, ale hlavně právě oběti válek. Letošní akce byla ale výjimečnější, jelikož si připomínáme také sto let samostatného československého státu. „Podle pamětníků je tento den podobný, jako byl ten 18. 9. 1921, kdy Hradisko poprvé a naposledy navštívil prezident Masaryk, aby zde odkryl památník obětem Velké války. Je slunečno a poměrně větrno. Mezi hosty byli také ministr zahraničí dr. Edvard Beneš, předseda vlády Černý, několik poslanců a další,“ poučil přítomné improvizovaným, ale erudovaným proslovem odborník na historii Olomouce a okolí pětaosmdesátiletý historik Milan Tichák.

Po proslovech historika Ticháka, starosty Velkého Týnce Petra Hanušky, exsenátora za Olomouc a okolí Martina Tesaříka a v neposlední řadě Filipa Žáčka následovalo slavnostní pokládání květin k památníku. Jak už se také stalo zvykem, čestnou stráž zabezpečili skauti z místního oddílu. „Jsme tu, abychom připomněli stoleté výročí naší republiky, protože i skauti jsou pevně spjatí s historií naší vlasti. Myslím, že pro každého skauta je to velká čest stát na stráži při podobných příležitostech,“ připomněla skautka Monika Hadašová. Přítomní se poklonili obětem a dodali tak celému okamžiku ještě slavnostnější ráz. 

Ještě před započetím zábavy je ale čekala jedna milá povinnost. „Protože to dnešní setkání je věnováno také stému výročí založení republiky, dohodli jsme se s panem starostou, že součástí slavnosti musí být něco, co tu po nás zůstane, až třeba bude naše země slavit tu další stovku. Řekli jsme si tedy, že zde vysadíme strom. A jaký jiný strom zvolit než lípu, coby náš národní strom,“ informoval přítomné Žáček. Dodal také, že onen strom má zvláštní příběh, neboť jeho koupi zaplatili sami lidé, zakoupením guláše na Týneckých pivních a gulášových slavnostech, který vařil Filip Žáček společně s exsenátorem Tesaříkem. Žáček tak připomněl symbolicky heslo z dob národního obrození, které je napsáno nad jevištěm Národního divadla – Národ sobě.

Po zasazení lípy již nic nebránilo tomu, aby mohli návštěvníci ochutnat guláš, osvěžit se točeným pivem nebo si dát něco sladkého. K poslechu hrála naživo kapela country písně. Lidé se nicméně i díky skautům, kteří si pro ně připravili například historickou křížovku z dějin Československa, nepřišli jen najíst, ale i zavzpomínat. „My máme velkou radost, když ti lidé přijdou a velmi prostě si připomenou důležitou věc. Že jsme před sto lety založili republiku, která byla naplněním představy Čechů, Moravanů, Slezanů a potažmo Slováků,“ řekl k události starosta Velkého Týnce Petr Hanuška. 

Filip Žáček tak zakončil den mezi lidmi, při hovoru s nimi nad věcmi, které se zdají být samozřejmé, ale nesmíme zapomenout si je připomínat. Lídr ČSSD pro Olomouc v letošních komunálních volbách nicméně dokáže tato témata lidem předat. Jak řekl starosta Hanuška: „Filip se v této události vždy angažoval, záleželo mu na tom, aby to mělo důstojný, příjemný průběh. Rádi spolupracujeme, i když jsme z jiné politické strany, na tom vůbec nezáleží, když si lidsky a názorově rozumíme.“ 

Zadavatel: ČSSD

Autoři

Štítky Filip Žáček, V patách lídra, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.