pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

LÍDROVI V PATÁCH: Setkání s voliči u obytňáku, volební debata i kontrola řeky. Ladislav Šnevajs má nabitý program

PR článek

Ladislav Šnevajs je již ostříleným politikem, který už předvolebních shonů zažil hodně. V redakci jsme s ním v rámci rubriky Lídrovi v patách strávili jeden den, abychom zjistili, jak vypadá pracovní den lídra KDU-ČSL v nacházejících komunálních volbách.

S Ladislavem Šnevajsem se poprvé setkávám v osm hodin ráno na velmi netradičním místě – u hospody U vodníka, která stojí hned vedle toku Moravy. „Dnes ráno tu mám schůzku s lidmi z Ředitelství vodních cest. Jejich zástupci dnes vyjedou podél toku Moravy až do Kojetína, aby prověřili splavnost tohoto úseku. Cílem je v budoucnu propojit rekreační lodní dopravou Olomouc s Kroměříží. Zpracovaná studie prokázala reálnost této vize," řekl na úvod našeho setkání Ladislav Šnevajs. Na otázku, proč je zde on, odpovídá, že je jednak náměstkem primátora a zástupce města, ale také i zástupce za stranu KDU-ČSL, která má ve svém volebním programu právě podporu vodních cest v Olomouci a okolí. 

Je škoda, že se společně s průzkumníky nemůžeme vydat po Moravě také, protože Ladislav Šnevajs musí být už na desátou hodinu na Horním náměstí v Olomouci, kde bude po dvě hodiny stát jejich žlutý volební obytňák. Tam se po celou dobu věnoval zvídavým občanům, kteří se ho a ostatních ptaly na dostupné bydlení v Olomouci. Mimo jiné se ale přímo v obytném voze setkal s poslancem parlamentu Janem Bartoškem, s kterým jednal o připravovaných podporách nájemního bydlení pro města. „Dostupné bydlení pro mladé, seniory a lidi v obtížných životních situacích zde v Olomouci je pro nás jednou z hlavních priorit," vysvětluje Ladislav Šnevajs.

 Jakmile v poledne z náměstí obytný vůz odjel, zamířil Ladislav Šnevajs do své kanceláře, vyřizovat nezbytnou administrativu a věnovat se aktuálním tématům na radnici. Znovu se setkáváme odpoledne v prostoru, který všichni Olomoučané znají jako "u letadla", s tím rozdílem, že teď tam stojí dvě tramvaje, které ještě donedávna brázdily ulice Olomouce. Vozy T3 sloužily Olomoučanům od sedmdesátých let, teď slouží jako základna KDU-ČSL. Zde se každý den setkávají kandidáti s občany a diskutují o tématech týkající se Olomouce. Jednou za čas se zde koná i speciální Hravé odpoledne s bohatým kulturním programem (další se koná už ve čtvrtek 27. září od 15.00). V den, kdy jsem se s Ladislavem Šnevajsem setkal u tramvají, na místě pobyl asi dvě hodiny a diskutoval s náhodnými kolemjdoucími především o připravovaném rozvoji tramvajové dopravy ve městě.

Více o olomoucké KDU-ČSL se dozvíte na jejich oficiálních stránkách či na Facebooku.

 V mezičase, kdy zrovna s nikým nehovořil, jsem se zeptal, co se bude dít s tramvajemi po volbách. „Doufám, že se vyjednávání vydaří a klapne spolupráce s Centrem Semafor, které by mohlo jednu tramvaj využít coby edukační nástroj v dopravní výchově a propagaci bezmotorové dopravy a Plánu udržitelné městské mobility. Z druhé tramvaje by se mohla stát galerie - kavárna, ale to je ještě opravdu jen nápad," přibližuje využití vysloužilých a s Olomoucí pevně spjatých strojů Ladislav Šnevajs. V souvislosti s dopravou se ptám ještě na jednu věc, protože na jedné z tramvají vidím nápis "tramvají až do nemocnice". Na to má Ladislav Šnevajs jasný názor: „Podle nás je realizovatelné, aby se lidé po tramvajových kolejích dostaly až do nemocnice. Ty ostatně už k nemocnici vedou, samozřejmě by ale muselo dojít k jejich rekonstrukci v úseku od konečné zastávky Nová Ulice (č. 2 a 4) přes ulici I.P. Pavlova až po starou vrátnici v nemocnici. Peníze z dotací na to jsou a předběžný souhlas vedení nemocnice máme. Myslím, že pacienti a zaměstnanci nemocnice by si takovou možnost zasloužili a ocenili," řekl Šnevajs. 

U tramvají však Šnevajsův program ještě nekončí, naopak – už o půl šesté vpodvečer promluvá k žákům Baletního studia v kulturním domě Žerotín. Nedávno totiž město rekonstruovalo baletní sál, aby měly nejen děti, ale i dospělí větší komfort při tréninku. Za účasti žáků a jejich rodičů vyzvidl největší výhody nového prostoru a poděkoval dětem a rodičům za to, že pěstují tak krásnou aktivitu propojenou s baletním souborem Moravského divadla Olomouc. „Baletní představení s dětskými baletními vstupy Tarzan, Odyseus, Broučci, jsou pro mě nezapomenutelným zážitkem," ocenil rodiče i děti při setkání Šnevajs.

Po tomto setkání se Ladislava Šnevajse ptám, jestli už se rozloučíme, jeho hlava však odmítavě zavrtí hlavou. Jedeme totiž ještě do BEA centra, kde Ladislav Šnevajs vystoupí v 19.30 hodin večer v hodinu a půl dlouhé diskuzi mezi kandidáty ostatních stran a uskupení, kteří kandidují v letošních komunálních volbách. „Minulý týden se konala první část debaty, na které jsem však nemohl kvůli jiným povinnostem být, výborně mne však nahradil Matouš Pelikán, naše dvojka na kandidátce. Dnes budou na programu otázky týkající se dopravy, zeleně v Olomouci či organizací zřizovaných městem. Myslím, že jsme na rozvoji MHD, údržbě a rozvoji zeleně hodně odpracovali, rozjeté projekty je potřeba kvalitně a bezchybně dokončit a hlavně nastavit čerpání dotací v příštím období tak, jak to městu bude nejvíc vyhovovat," řekl Ladislav Šnejvajs před vstupem na pódium.

Po diskuzi, která skončila v deset hodin večer, už Ladislava Šnevajse nic nečeká – snad jen krátký relax s rodinou. Ráno totiž zase musí být připravený na obdobně náročný program, jaký jsem dnes absolvoval s ním.

Autoři

Štítky Lídrovi v patách, Ladislav Šnevajs, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.