úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

O poslední dotace na rozvoj venkova je rekordní zájem

O poslední dotace zaměřené na podporu rozvoje venkova je v Olomouckém a Zlínském kraji velký zájem a projekty podal rekordních počet 115 obcí, které žádají celkem o 651 milionů korun. Z Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP Střední Morava) si budou moci rozdělit 200 milionů korun, takže se na všechny žadatele nedostane, sdělil ředitel Úřadu Regionální rady Ivan Matulík.

"Při vyhlašování výzvy jsme očekávali, že svůj projekt přihlásí podobné množství obcí jako u poslední takto tematicky zaměřené výzvy, kdy jsme přijali 57 žádostí. Letošní zájem ale předčil naše původní očekávání," uvedl Matulík.

Nová výzva je zaměřena na revitalizace veřejných ploch či rekonstrukci místních komunikací a přihlášky mohly podat obce, ve kterých žije 500 až 5000 obyvatel. Tuto podmínku splňovalo 400 obcí z Olomouckého a Zlínského kraje a o dotace nakonec požádala téměř třetina. "Že se přihlásí tak mimořádné množství žadatelů, jsme začali tušit až na základě velkého počtu poskytnutých konzultací, které na úřadě probíhaly nepřetržitě téměř po celou dobu od vyhlášení výzvy až do ukončení příjmu projektových žádostí," podotkl Matulík, podle kterého odborníci zástupcům samospráv za šest týdnů poskytli 121 konzultací.

Peníze na novou výzvu zůstaly na účtu ROP Střední Morava poté, co na konci loňského roku byly zastaveny některé připravované projekty v celkové hodnotě 100 milionů korun. Další peníze byly získány díky úsporám zveřejných zakázek.

Všechny přijaté žádosti obcí nyní budou zkontrolovány a na začátku května je čeká schvalovací proces. Obce, které dotace nakonec získají, budou muset peníze využít do konce letošního roku. V letech 2007 až 2015 ROP Střední Morava vyhlásil výzvu na podporu rozvoje venkova osmkrát a dosud bylo mezi žadatele rozděleno 1,3 miliardy korun. Peníze byly použit na opravy návsí, náměstí, obecních cest či chodníků. ROP Střední Morava měl v letech 2007 až 2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Podpořil zhruba 1200 projektů obcí, měst, krajů, podnikatelů a neziskových organizací.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.