úterý 16. dubna 2024 Irena

ODS považuje kongres za svůj restart, věří v úspěch ve volbách

Vedení ODS považuje olomoucký kongres za svůj návrat. Připravovat se teď bude především na evropské volby. Podle nového předsedy strany Petra Fialy volby mohou ukázat, že se zastavil pád ODS. Strana se nyní přestane zabývat vnitřními problémy, řekl šéf občanských demokratů na tiskové konferenci. Nové vedení zasedne v pondělí, členové grémia si chtějí rozdělit úkoly.

"Cítím tady velkou energii a nové nadšení členů ODS. Pokud jde o budoucnost ODS jsem velmi optimistický. Ale bude to vyžadovat nejen dobré vedení, ale i aktivitu všech členů ODS a v tu věřím," řekl novinářům Fiala.
   

První velká zkouška čeká stranu již letos, kdy se konají komunální, senátní a evropské volby. Podle předsedy právě tyto volby ukážou, zda se strana vrací na výsluní. "Říkal jsem, že cesta nahoru bude dlouhá a nebude trvat jen měsíce. ODS dlouho ztrácela své typické voličské skupiny, bude určitě nějakou dobu trvat, než si získáme jejich důvěru. Příští volby mohou ukázat, že se zastavil pád ODS a že se ODS opět vydává na cestu nahoru," řekl ČTK Fiala.
   

ODS podle jednoho ze schválených usnesení kongresu očekává, že v nadcházejících volbách do europarlamentu se voliči vysloví "jasně proti evropskému superstátu a další federalizaci EU a naopak se vysloví pro pružnou a vícerychlostní podobu evropské integrace, tak jak ji dlouhodobě prosazuje ODS".
   

Strana zároveň vzkázala, že se přestává zabývat vnitřními problémy a začne naplno pracovat. V pondělí se sejde grémium strany. Kongres mu doporučil, aby do konce března svolalo jednání starostů a místostarostů za ODS a zahájilo s nimi přípravu na komunální volby. Delegáti také stranickému vedení doporučili, aby se setkání se starosty a místostarosty obcí jako pracovní skupiny "Starostové ODS" konalo nejméně dvakrát za rok.
   

Jedním z prvních úkolů vedení ODS je sestavení stínové vlády. Fiala uvedl, že některá jména má už v hlavě, prozradit je ale nechtěl s tím, že se o nich bude teprve jednat. Nevyloučil ani nepotvrdil, zda mezi nimi budou i lidé, kteří neuspěli při volbách do vedení ODS. "O tom, kdo bude ve stínové vládě, budu teprve vést jednání," podotkl Fiala. Dodal, že strana nebude "plýtvat talenty a schopnostmi lidí, jako je paní Němcová nebo Jiří Pospíšil, kteří budou i nadále aktivní členové poslaneckého klubu ODS a výraznými tvářemi naší politické strany". 
   

Občanští demokraté si zvolili zcela nové vedení již v sobotu. Pro předsedu strany, bývalého ministra školství Petra Fialu hlasovalo 80 procent delegátů. V souboji výrazně porazil Miroslavu Němcovou a europoslance Edvarda Kožušníka. Prvním místopředsedou byl zvolen europoslanec Jan Zahradil, místa řadových místopředsedů obsadili starosta středočeské obce
Líbeznice Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský, senátor Miloš Vystrčil a olomoucký primátor Martin Novotný. Křeslo v čele strany tak neobhájil nikdo z dosavadního vedení. Poslední, kdo o to usiloval, místopředseda Jiří Pospíšil, nakonec boj po čtyřech neúspěšných pokusech vzdal.
   

Kongres ODS v Olomouci také schválil zásadní změnu stanov strany. Bude zúžena výkonná rada a vznikne nový, asi stočlenný stranický orgán, takzvaný republikový sněm. Změnu navrhlo minulé vedení strany, podpořil ji ale i
nový předseda Petr Fiala. Kongres nakonec rozhodl i o tom, že místní sdružení bude moci zrušit členství tomu, kdo bude pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin.
   

ODS, v historii samostatné České republiky jedna ze dvou nejvlivnějších stran, zažívá krizové období. Loni v červnu kvůli aféře kolem své blízké spolupracovnice a partnerky Jany Nagyové (nyní Nečasové) rezignoval předseda strany Petr Nečas, který zároveň odstoupil i z funkce předsedy vlády, čímž zanikla tehdejší vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.
   

V předčasných volbách do Sněmovny, které se konaly v říjnu, dostala ODS 7,72 procenta hlasů. V 90. letech byla přitom ODS zvyklá na zisky blížící se 30 procentům, ani v novém tisíciletí nedostala ve sněmovních volbách do loňského roku nikdy méně než 20 procent, a v roce 2006 je vyhrála dokonce se ziskem 35 procent.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.