čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

ODS změnila stanovy, vznikne nový orgán - republikový sněm

Kongres ODS v Olomouci včera schválil zásadní změnu stanov strany. Bude zúžena výkonná rada a vznikne nový, asi stočlenný stranický orgán, takzvaný republikový sněm. Změnu navrhlo minulé vedení strany, podpořil ji ale i nový předseda Petr Fiala. Názor delegátů nebyl jednoznačný, pro změnu hlasovalo 286, proti bylo 191 z nich. Kongres nakonec rozhodl i o tom, že místní sdružení bude moci zrušit členství tomu, kdo bude pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin.

Podle schválené změny bude mít méně členů než dosud výkonná rada ODS, která byla jediným širším stranickým orgánem, jenž zasedal mezi kongresy a rozhodoval o zásadních záležitostech. Nově ve výkonné radě bude mít každý kraj jen jednoho zástupce, součástí výkonné rady bude i grémium, které tvoří předseda, místopředsedové a šéfové parlamentních klubů.
   

Nově vznikne republikový sněm, ve kterém budou předsedové všech oblastních a regionálních organizací a také grémium. Scházet by se měl asi dvakrát až třikrát do roka. Výkonná rada bude zasedat častěji.
   

Bývalý první místopředseda Martin Kuba návrh zdůvodňoval tím, že z regionů v minulých měsících často zaznívala kritika, že výkonná rada není příliš výkonná.
   

Část straníků ale namítala, že ve výkonné radě nyní bude mít každý kraj bez ohledu na velikost a počet členů strany jen jeden hlas. Stejnou váhu by tak měl hlas za Prahu, kde měla ODS tradičně větší podporu a členskou základnu, a hlas například za Karlovarský kraj, který je menší a výrazně vyšší podporu tam má levice. Zazněl také návrh na to, aby se diskuse o stanovách
odložila až do příštího kongresu. Návrh ale nebyl přijat.
   

Fiala, který se na přípravě nových stanov nepodílel, změnu podpořil. "Návrh mi připadá rozumný, protože cítím jako nutnost zřízení celorepublikového sněmu," řekl delegátům. Podobnou strukturu stranických orgánů má například ČSSD. Kromě grémia má další dva stranické orgány, a to předsednictvo a ústřední výkonný výbor.
   

Přestože změny vstoupí v platnost až poté, co nové stanovy zaregistruje ministerstvo vnitra, delegáti už dnes zvolili výkonnou radu podle nových stanov. V širším vedení strany budou zastupovat své regiony mimo jiné dosavadní místopředsedové Martin Kuba a Jiří Pospíšil či europoslanec Oldřich Vlasák.
   

Delegáti dnes řešili také další změny stanov, které se týkaly napříkladmzániku a pozastavení členství. Nejprve byl odmítnut návrh, aby členství ve straně zaniklo automaticky v případě, že bude člen pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin. Někteří členové namítali, že by tak mohl být vyloučen i ten, kdo bude odsouzen pouze k peněžitému trestu. Nakonec se delegáti shodli na tom, že v případě odsouzení bude moci členství zrušit místní sdružení či jeho rada.
   

Delegáti dále zaúkolovali výkonnou radu, aby navrhla pravidla pro vznik poradního orgánu strany, v kterém by byli starostové ODS. Scházet by se měl dvakrát do roka, první jednání by mohlo být svoláno do konce března.
   

Přestože nový předseda strany Fiala ve svém sobotním projevu vyzýval k tomu, aby se ODS více zabývala problémy občanů, zatím se kongres věnoval převážně interním záležitostem.

Zdroj: ČTK

Foto: www.ods.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.