čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoučtí radní míní, že úterní razie policie souvisí s volbami

Zásah protikorupční policie na několika městských úřadech a hejtmanstvích mohl být podle olomouckých radních veden snahou ovlivnit nadcházející komunální volby. Policie v úterý kvůli evropským dotací a zakázkám na informační systémy zasahovala na několika místech v zemi. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci. Policisté byli i v sídle olomoucké firmy Tesco SW.

"Nelíbí se mi, že se určité skupiny a složky této země snaží zvrátit rozhodování voličů v jakýchkoliv volbách prostřednictvím takto obrovských razií, na které byl prostor kdykoliv jindy," řekl dnes novinářům primátor Olomouce Martin Major (ODS). Jeho náměstek Ivo Vlach (TOP 09) má na úterní zásahy podobný názor. "Načasování mně připomíná spíš snahu ovlivnit výsledek voleb," míní Vlach, podle nějž je tato snaha očividná. Podle náměstka Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL) se policisté, kteří v úterý na
radnici obsadili oddělení informačních technologií, chovali korektně. "Z jednání, které jsem z nich vycítil, si sami uvědomovali, že jsou loutkami v něčích rukou," řekl.
   

V Olomouci si policie vyžádala dokumentaci k projektům dotovaným z integrovaného operačního programu. Policisté se podle Majora zajímali o projekty spojené s výzvou 09, kterou v roce 2010 vypsalo ministerstvo vnitra. Šlo o dotace na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. Dotace byla určena pro statutární města, rozdělila se mezi ně zhruba miliarda korun z evropských fondů. "Velmi mě překvapuje, že týden před komunálními volbami je na 40 místech v ČR prováděna realizace a že si na to orgány činné v trestním řízení nenašly za předchozích pět let vhodnější dobu, aby neovlivňovaly a nezkreslovaly výsledky voleb, které budou příští týden," řekl Major.
   

Ve Zlíně prověřovali policisté zakázky na výpočetní technologie od roku 2009. Zasahovali i v sídle olomoucké firmy Tesco SW a provedli domovní prohlídku u spolumajitelů společnosti. Podle obchodního rejstříku firmu kontrolují Josef Tesařík a jeho dva synové. Podnikatel Josef Tesařík je bratrem senátora a bývalého olomouckého hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD).
   

Poslanec a bývalý primátor Olomouce Martin Novotný (ODS) míní, že úterní policejní zásah může mít i jiné cíle než je zajištění důkazů. "Poprvé jsem o potenciálním zásahu vůči jedné rodinné firmě slyšel od jednoho ne nevýznamného politika už před prázdninami. Že prý určitě před volbami," napsal Novotný na Facebooku.
   

Firma Tesco SW loni vyhrála tendr ministerstva pro místní rozvoj na provoz monitorovacího systému, který zajišťuje čerpání peněz z fondů EU. Společnost za to inkasuje 636 milionů korun. Letos firma Tesco SW spolu s Telefónicou zvítězila v tendru na zajištění přenosu dat a informací v hodnotě 138 milionů na přerovském magistrátu. I tam policisté v úterý zasahovali a zajímali se právě o tuto zakázku.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.