pátek 29. března 2024 Taťána

Petici za referendum o zákaz heren v Olomouci podepsalo 6000 lidí

Petici požadující vypsání referenda o zákazu heren v celé Olomouci již podepsalo téměř 6000 lidí. Sbírání podpisů v ulicích města pokračuje, dobrovolníků prý přibývá. Pro vyhlášení referenda musí iniciativa získat asi 10.000 podpisů od obyvatel Olomouce. Řekl to dnes zmocněnec petičního výboru Olomouc bez hazardu Michal Krejčí. Podle zástupců radnice by však město úplným zákazem přišlo o značnou část příjmů, které putují do kultury či sportu.

Požadavkem signatářů petičních archů je vyhlášení referenda, ve kterém by mohli Olomoučané rozhodnout o případném vymýcení podniků s hracími automaty z celého území města. "Jako ideální příležitost se přitom jeví spojení všelidového hlasování s podzimními komunálními volbami," uvedla členka petičního výboru Dominika Kovaříková.
   

Dosavadní počet shromážděných podpisů představuje více než polovinu jejich potřebného počtu. Podle iniciátorů pro sběr podpisů stále přibývají dobrovolníci. "Nechceme se smířit se skutečností, že je Olomouc druhá v množství výherních automatů při přepočtu na obyvatele v rámci České republiky - která je sama o sobě v rámci EU hazardním rájem," popsal jednu z motivací iniciativy Martin Škabraha. Podle iniciátorů svou náklonnost referendu veřejně deklaroval například první porevoluční primátor města Milan Hořínek nebo bývalý rektor Univerzity Palackého Josef Jařab.
   

Podle loni schválené vyhlášky by měla v Olomouci letos skončit polovina heren. Nové kasino by naopak mělo vzniknout v budově bývalého divadla v Hodolanech, od města ji za 20 milionů korun koupila firma Endl+K. Podobné zařízení bylo nedávno otevřeno v obchodním komplexu Galerie Šantovka. Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré počet heren klesne z původních 113 míst na
57 adres v Olomouci.
   

Mluvčí magistrátu přitom zdůraznila, že v Olomouci veškeré peníze vybrané z provozování hazardu směřují na podporu kultury, sportu, cestovního ruchu či sociálních projektů. Z těchto zdrojů je podle ní od loňska placena i činnost městské knihovny, která přišla o příspěvek státu. "Bez omezení jiných kapitol výdajů rozpočtu města by se tento výpadek příjmů, v případě úplného zákazu hazardu, projevil razantním snížením všech grantových schémat," řekla  mluvčí Radka Štědrá. Loni mělo město podle ní z hazardu výnos 110 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.