pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Soud vynese rozsudek v případu zakázek s exprimátorem Lajtochem

Olomoucký okresní soud dnes zřejmě vynese rozsudek v případu přerovských veřejných zakázek, kvůli nimž byl obžalován bývalý primátor a senátor Jiří Lajtoch (ČSSD) a jeho pět kolegů. Podle obžaloby vědomě zvýhodnili stavební firmu, která zakázky vyhrála.

Státní zástupce pěti politikům a úředníkům navrhuje podmíněný trest, v případě bývalého radního Václava Zatloukala (ČSSD) tříletý nepodmíněný trest.

Lajtoch i jeho kolegové vinu odmítají. Kauza je stála politickou kariéru. Případ se týká rekonstrukce zimního stadionu a stavby domova důchodců. Obě zakázky podstatně překročily svou původní cenu a podle žalobce vícepráce, které byly větší než zákonem daných 20 procent, provedla stejná firma bez výběrového řízení. Lajtoch a Zatloukal navíc podle něj získali z tohoto jednání majetkový prospěch. Stejná firma se podílela na pracích při stavbě bazénu u Lajtochových a na stavbě rodinného domu radního Václava Zatloukala (ČSSD). Na proplacení faktur přitom firma nespěchala.

Podle žalobce se vina u soudu prokázala. Jednání ukázalo na úzké vazby politiků se stavební firmou, která ve městě vyhrávala většinu lukrativních zakázek. Bývalý primátor Lajtoch včetně jeho náměstka Josefa Kulíška (ODS), dvou radních a dvou úředníků vinu zcela popírají. Tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustili.

Případ se k soudu dostal po třech letech vyšetřování. Provázel ho spor žalobců. Protikorupční policie šest mužů navrhla obžalovat čtyřikrát, třikrát žalobkyně trestní stíhání zastavila. Podle ní trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až letos v dubnu, kdy jí byl případ odebrán.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.