čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci vzniknou nové ulice - Julia Pelikána a Stejskalova

Dvěma olomouckým městským částem, Chválkovicím a Topolanům, přibudou nové ulice. U původně bezejmenných cest v obou lokalitách vyrostly nedávno nové rodinné domy. Návrhy na pojmenování nově vzniklých ulic proto projednala kulturní komise a radní města schválili jejich nové názvy.

Ve Chválkovicích vznikne nová ulice s názvem Stejskalova. Pojmenování se váže k někdejšímu mlynáři a mecenáši veřejného života, který se usadil v nedalekém Týnečku. Jedná se o cestu kolmou na hlavní ulici Švabinského, která vede podél hřiště k místnímu hřbitovu. „Pojmenování ulice vychází z tematické souvislosti a kontextu jmen ulic v bezprostředním okolí i v celé městské části,“ vysvětlil souvislost primátor Antonín Staněk.

Ulice ve Chválkovících jsou vesměs pojmenovány podle místních rolníků a sedláků, mezi něž patří Kubatova, Šubova či Skopalíkova nebo mají souvislost se zemědělstvím - Selské náměstí, U Pazderny, Na Zákopě .

František Stejskal (1821 – 1901) - mlynář a zemědělský odborník, byl do roku 1918 jako jediný Čech členem tehdejší rady a zastupitelstva města. V roce 1863 se usadil v nedalekém Týnečku. Byl mecenášem a výraznou osobností českého veřejného života, podpořil stavbu Národního domu, podporoval české obecné školy, financoval opravy památek, v závěti odkázal svůj statek v Týnečku obci a dům v centru města Matici školské. Jeho rodina nechala v Týnečku postavit kapli a finančně podpořila opravu farního kostela ve Chválkovicích. František Stejskal byl po své smrti pohřben na hřbitově ve Chválkovicích, kde má svou hrobku.

V Topolanech ponese nová ulice jméno podle olomouckého sochaře Julia Pelikána. Jde o cestu ústící na hlavní ulici s názvem U Sv. Jana. „Název, k němuž se přiklonila rada města, zohledňuje lokální souvislosti a reálie,“ vysvětlil primátor. Julius Pelikán je autorem sochy sv. Václava, která je umístěna u místní kaple Božského Srdce Páně postavené v novorománském stylu v letech 1913–1915. Kaple byla v roce 2000 prohlášena kulturní památkou.

Julius Pelikán (1887 – 1969) – český akademický sochař a medailér. Autor sochy sv. Václava, která je umístěna u kaple Božského Srdce Páně v Topolanech, která byla v roce 2000 prohlášena kulturní památkou. Rodák z Nového Veselí u Žďáru nad Sázavou, absolvent Odborné kamenické školy v Hořicích v Podkrkonoší a Akademie výtvarných umění v Praze. Žák Josefa Václava Myslbeka a Jana Štursy. V Olomouci žil trvale od roku 1913. Kromě volné tvorby se zapsal především jako autor desítek pomníků a sochařské výzdoby architektury. Nejvíce jeho prací se nachází právě v Olomouci.

 Návrh radních na pojmenování ulic musí ještě schválit zastupitelstvo města.

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.