úterý 19. března 2024 Josef

Vrchní žalobci vrátili kauzu prodeje městského domu

Případ bývalé náměstkyně olomouckého primátora Hany Kaštilové-Tesařové (ČSSD) a radního Jana Dostála (KDU-ČSL), kteří byli obviněni kvůli údajně nevýhodnému znaleckému posudku na prodej městského domu, se vrátil k žalobcům z okresního státního zastupitelství. Rozhodlo o tom Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Podle něj nejde o podvodné jednání, jak tvrdili okresní žalobci. Kaštilová-Tesařová tak nadále čelí podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Dostál z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Vrchní státní zastupitelství se případem zabývalo kvůli tomu, že se státní zástupci nižších instancí nedokázali shodnout na tom, jakého trestného činu se údajně dopustili. Zatímco okresní státní zastupitelství jej navrhovalo posuzovat jako podvod, krajské státní zastupitelství trvalo na původní právní kvalifikaci. Vrchní žalobci dali za pravdu krajským státním zástupcům. "Vrchní státní zastupitelství vrátilo případ zpátky na okres. Právní kvalifikace zůstává beze změny. Vrchního státní zastupitelství zaujalo názor, že se o podvodné jednání nejedná," řekl dnes šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík.
   
Exnáměstkyně podle obvinění před šesti lety zadala znalecký posudek na ocenění budovy polygrafického učiliště na třídě Svobody soudnímu znalci Janu Dostálovi. Budova byla v majetku olomoucké radnice a město ji podle informací tisku nakonec prodalo za více než 30 milionů korun. Na jednu budovu však existovaly dva rozdílné znalecké posudky, Dostálův měl být pro město méně výhodný. Policie na základě revizního znaleckého posudku dospěla k závěru, že posudek byl podhodnocený. Žalobce z olomouckého okresního státního zastupitelství Daniel Němec už dříve řekl, že podle policie případná škoda může dosáhnout 13,5 milionu korun. Oba obvinění však svou vinu popírají. Kaštilová-Tesařová ho považuje za absurdní, Dostál už dříve řekl, si za svým posudkem stojí.

Podle Němce má policie prodlouženou lhůtu na vyšetřování do začátku května. Od vrchního státního zastupitelství ale dostala další pokyny, proto si nemyslí, že rozhodne v tomto termínu. Rozhodnutí o podání obžaloby či zastavení stíhání lze očekávat do začátku léta, řekl dnes ČTK.

Podobnou kauzu už olomoucká radnice řešila v souvislosti s městskou budovou Edelmannova paláce. Policisté před třemi lety začali stíhat kvůli znaleckým posudkům znalkyni Hanu Martínkovou. Více než 400 let starou městskou nemovitost oceňovala pro radnici kvůli směně za pozemky v proluce v Denisově ulici. Žaloba ji vinila z toho, že cenu záměrně snížila ve prospěch svého známého, který měl o objekt zájem. Soudy ji však zprostily obžaloby. Podezření, že bývalá náměstkyně nestandardně zasáhla do prodeje učiliště, se objevilo právě během projednávání tohoto případu.  (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.