pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zelináři se kvůli ruskému embargu obávají růstu dovozu zeleniny z Polska

Ruské embargo na dovoz zeleniny z Evropské unie může podle českých zelinářů zvýšit její import do Česka, což by způsobilo snížení cen zeleniny a možná i pěstebních ploch v tuzemsku. Dnes to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Podobné obavy mají pěstitelé ovoce. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes oznámil, že avizovaný zákaz dovozu potravin a zemědělských produktů se bude týkat ovoce, zeleniny, masa, ryb a mléčných výrobků.

"My do Ruska zeleninu v podstatě nevyvážíme, nicméně dopad (embarga) může být druhotný. Evropa a hlavně Polsko totiž do Ruska zeleninu vyváží. A pokud bude embargo zavedeno, tak se začne tvořit nadbytek zeleniny, který se budou snažit pěstitelé za každou cenu udat někde jinde v Evropě. Může se tedy dostat i na náš trh," upozornil Zeman.
   

Embargo podle Zemana zvýší riziko, že na český trh bude proudit zelenina za dumpingové ceny, pomocí kterých se budou chtít evropští pěstitelé nadbytečné zeleniny zbavit. "Může se tady objevit přetlak zeleniny, což by dost znepříjemnilo život českým zelinářům," varoval Zeman, podle kterého případný pokles cen zeleniny by mohl tuzemské pěstitele přimět k redukci
ploch.
   

Riziko dovozu nadbytečné zeleniny za dumpingové ceny podle Zemana zvyšuje silná pozice obchodních řetězců na tuzemském trhu. "Většina jich má zahraniční majitele, který může dát pokyn, aby přednostně nakupily lacinou zeleninu," řekl Zeman. Obavu mají pěstitelé zeleniny hlavně z polských farmářů, kteří do Ruska vyváží značnou část produkce. "Poláci nám dokážou komplikovat život už teď. I když se do Ruska vyváželo a oni měli trošku nadúrodu zeleniny, tak už ji k nám vozili za dumpingové ceny," uvedl Zeman. Zatímco dosud byla tato zelenina z Polska k dostání hlavně v příhraničí, tak po zavedení embarga z toho podle Zemana může být "celostátní problém".
   

I předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík  řekl, že pro české ovocnáře nebudou zásadní případné sankce Ruska na dovoz tuzemského ovoce a zeleniny, zásadnější bude dopad embarga na dovoz ovoce a zeleniny z Polska do Ruska.
"Polské ovocnářství a zelinářství je úzce orientované na ruský trh, například Polsko do Ruska v posledních sezonách vyvezlo 700.000 tun jablek ročně, což je pro představu spotřeba všech jablek v ČR na pět let," řekl Ludvík.
   

Podle něj se jedná o množství jablek, které nebude možné umístit na dalších trzích bez toho, aby to zcela zásadně ovlivnilo fungování celého trhu s ovocem. "Na druhou stranu nevím, jakým způsobem to bude Rusko řešit, protože takový výpadek v dodávkách nebude schopné nahradit, snad jen z Číny, ale nikde jinde taková produkce jablek není," řekl Ludvík. Zatím
nechtěl odhadovat dopad sankcí na cenu ovoce v ČR.
   

"Stát by měl určitě sledovat, jaké budou ceny, protože se klidně může stát, že vítězem by mohly být maloobchodní řetězce a to by bylo velmi špatně. Stát bude muset využívat a nastavit všechny zákonné možnosti, aby se obchod v této mimořádné situaci dostal pod nějakou kontrolu," míní.
 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.