čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zeman příští týden navštíví Olomouc, Přerov,Prostějov či Cholinu

V krajském městě v Olomouci, ale také v Prostějově, v Přerově a v Cholině na Olomoucku se setká příští týden s občany prezident Miloš Zeman při své návštěvě Olomouckého kraje. Zemana doprovodí první den také jeho manželka Ivana. Ta bude mít však soukromý program, který bude spjat s jejími aktivitami kolem ohrožených dětí. Novináře o tom dnes informovali zástupci olomouckého krajského úřadu. Zeman bude v regionu pobývat od středy do pátku.

"Z Hradu máme potvrzenu účast paní Ivany Zemanové, která by se měla účastnit programu první den třídenní návštěvy, ve středu 5. března. Paní Zemanová přijede s prezidentem ke krajskému úřadu, poté bude mít svůj separátní program. Týkat se bude jejího zájmu o týrané děti," uvedla mluvčí kraje Kamila Navrátilová. ČTK zjistila, že má zamířeno do olomouckého Klokánku, kde nyní pobývá 11 dětí. Zúčastní se také uzavřené večeře s radními kraje a města. Hejtman Jiří Rozbořil dnes ČTK řekl, že ubytování
pro hlavu státu a jeho doprovod je zajištěno v olomouckého hotelu Clarion stojícího vedle krajského úřadu.
   

Zeman měl přijet do kraje už loni v listopadu, kvůli poraněnému kolenu ale musel cestu odložit. Podle zástupců kraje zůstává koncept návštěvy stejný. Tehdy měl zavítat například do mohelnické pobočky koncernu Siemens či do zvonařské dílny v Brodku u Přerova.
   

Zamířit má i do Choliny na Olomoucku, kde na čtvrtek připravila obec v souvislosti s jeho návštěvou vepřové hody. Akce se přitom paradoxně koná den po Popeleční středě, tedy v období půstu. "Návštěva pana prezidenta byla odložena ze zdravotních důvodů, bylo nám tedy líto dělat obecní hody zvlášť a pro pana prezidenta vymýšlet další program. Tradici vepřových hodů bychom chtěli v Cholině dodržet, ovšem pro příště již mohu slíbit, že se v době půstu konat nebudou. Máme pro ně rezervované místo v rámci Cholinského adventu," vysvětlila na stránkách obce www.obeccholina.cz starostka Pavla Bezová.
   

Olomoucký kraj plánoval, že za organizaci třídenní návštěvy prezidenta zaplatí zhruba 300.000 až 400.000 korun, což jsou zhruba stejné náklady jako u jeho předchůdce. Podle hejtmana však budou náklady ještě nižší. Podepíše se na tom podle něj vstřícný přístup lidí z míst, kde bude delegace pobývat.
   

Po krajích jezdí Zeman už od září, začal ve Zlínském kraji. Po volbách ale ze zdravotních důvodů návštěvy krajů přerušil. Kritici mu vyčítali, že jeho cesty po krajích byly propagací Strany práv občanů - zemanovců, jejichž je čestným předsedou. Uzdravený Zeman obnovil přerušené turné po regionech v lednu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.