pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Povodí Moravy plánuje dát do protipovodňové ochrany 1,4 mld.Kč

Povodí Moravy v následujících šesti letech investuje do protipovodňových opatření v Olomouckém kraji s pomocí dotací zhruba 1,4 miliardy korun. Zlepšit by se měla ochrana před velkou vodou například v Olomouci, Přerově či Teplicích. Novinářům to dnes v Olomouci řekl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

"Na řece Moravě připravujeme suchou nádrž Sobotín a dokončujeme projektovou přípravu dalších protipovodňových opatření v Olomouci," uvedl Hodovský. V Olomouci by se měla zlepšit protipovodňová ochrana v centru města a poté bude zahájena příprava opatření v jeho severní části. Stavební práce v centru Olomouce by měly být zahájeny příští rok.
   

Na řece Bečvě je připravena protipovodňová ochrana Hranic, Přerova a Troubek, které se staly symbolem katastrofálních povodní v roce 1997. Povodí Moravy podle Hodovského připravilo projekt ochrany Troubek a tamní obecní úřad navrhl vlastní řešení. "Budeme o tom dál diskutovat. Povodí Moravy prosazuje to, aby se zbytečně nechránila zemědělská půda a aby tyto
volné plochy sloužily k rozlivům povodňových průtoků a pomáhaly zbrzdit nástup povodňové vlny,"
uvedl ředitel.
   

V Teplicích nad Bečvou na Přerovsku je plánována stavba suchého poldru. "Předpokládáme, že v rámci třetí etapy protipovodňových opatření budou od roku 2019 probíhat pouze přípravné práce, protože v území pod navrhovanými hrázemi je více než 760 vlastníků pozemků a jsou zde nedořešená dědická řízení. Příprava asi nebude rychlá, protože majetkoprávní vztahy budeme řešit minimálně pět let," upozornil Hodovský.
   

V Přerově plánuje Povodí Moravy vybudovat lokální hráze, které město ochrání před padesátiletou vodou. "Zbytek nad padesátiletou vodu by měl v budoucnu řešit právě poldr Teplice," podotkl.
   

Na protipovodňová opatření směřovalo v Česku od roku 2002 v rámci protipovodňového programu ministerstva zemědělství (MZe) zhruba 15 miliard korun. Na rozjezd další etapy programu, která se má zaměřit především na projekty s cílem zadržet vodu v krajině, je letos zatím připraveno 600 milionů Kč.
   

V letech 2002 až 2014 podpořilo MZe v rámci protipovodňového programu 822 staveb. Z toho více než 100 milionů stálo 30 staveb. Podnětem pro rozsáhlejší protipovodňové investice byly velké záplavy v nedávné minulosti, zejména v letech 1997 a 2002.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.