pátek 29. března 2024 Taťána

Ptáci se mohou letos na jaře v olomouckých parcích zahnízdit v 25 nových budkách

Ptáci letos na jaře mohou v olomouckých parcích zahnízdit v 25 nových budkách, které děti pod dohledem ornitologů rozmístily v rekonstruované aleji Michalského stromořadí. Budky by měly po loňském kácení a ořezání stromů v aleji zlepšit podmínky pro hnízdění ptáků. Nezapomnělo se ani na netopýry, kteří se mohou "zabydlet" v šesti speciálně upravených budkách.

Chráněné druhy živočichů loni přišly při rozsáhlé rekonstrukci Michalského stromořadí o část hnízdišť a úkrytů ve starých stromech, které byly pokáceny nebo zbaveny větví. "Nutný zásah byl přitom naplánován a proveden velmi citlivě, více jak polovina jírovců nebyla kácena právě z důvodu ochrany živočichů a byla pouze odborně ošetřena bezpečnostním ořezem,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.
Revitalizace historické jírovcové aleje v Bezručových sadech se kvůli svému rozsahu setkala se vzrušenými reakcemi mnoha Olomoučanů.  "Po zkušenostech z předchozích let byl zásah ze strany města dlouho a zodpovědně plánován. Také díky připomínkám a doporučením Hnutí Duha a Moravského ornitologického spolku bylo nakonec kácení omezeno jen na nezbytně nutnou míru,“ podotkl Loyka.
V olomouckých parcích je nyní rozmístěna více jak stovka budek několika typů pro různé druhy živočichů.  Dvě desítky nových budek vyrobily děti z přírodovědného kroužku Domu dětí a mládeže Olomouc pod vedením odborníků z Moravského ornitologického spolku. "Pro děti to byla určitě zajímavá zkušenost a možnost aktivně přispět k ochraně živočichů v našem městě. Ne každá budka je sice úplně perfektně přesná, menší děti zkrátka nejsou profesionální tesaři. Ptákům i netopýrům poslouží i tak určitě velmi dobře,“  uvedla vedoucí přírodovědného kroužku Kateřina Ševčíková. „
Počet budek v olomouckých parcích se v příštích letech bude kvůli dalším plánovaným zásahům zřejmě zvyšovat. "Rozvěšování budek je jen jednou součástí snah o zachování biodiverzity parků. V první řadě jde především o správné naplánování a kritické zhodnocení nezbytnosti rozsahu zásahů a způsobů jejich provádění,“ podotkl zoolog Evžen Tošenovský z Moravského ornitologického spolku.
Zoolog připomněl, že budky je třeba pravidelně čistit  a kontrolovat jejich stav. Ornitologové také každoročně vyhodnocují obsazenost budek a jejich informace mohou být využity při vědeckém výzkumu. "Samotné vyvěšování budek bez hlubších znalostí a následného vyhodnocování účinnosti těchto opatření nemá příliš význam. Je dobře, že toto si uvědomuje i olomoucký magistrát,“ dodal Tošenovský. Olomoučané si budou díky zveřejnění výsledků na internetu moci každoročně zjistit výsledky nejen obsazenosti budek, ale i výskytu některých vzácných druhů živočichů v Olomouci. (fch)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.