sobota 20. dubna 2024 Marcela

Radnice chce na Horním náměstí nové lampy, památkáři jsou proti

Více světla na Horním náměstí? Ano, ale z jakých lamp? Chystaná výměna veřejného osvětlení na Horním náměstí v Olomouci se opět začíná komplikovat. Národní památkový ústav totiž nesouhlasí s plánem radnice rozmístit na Horním náměstí nové lampy typu Philips UrbanStar, které po loni dokončené rekonstrukci osvětlují sousední Dolní náměstí.

O veřejném osvětlení pro Horní náměstí dnes jednají radní  Olomouce. Nové lampy mají zvýšit intenzitu světla v centru města.

Ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu František Chupík tvrdí, že navrhované lampy Philips UrbanStar výrazně nezvýší intenzitu osvětlení na Horním náměstí. Čtyři nové stožáry s těmito lampami by prý navíc zhoršily pohled na budovu radnice. "Především v noci by jejich světlo znemožňovalo plnohodnotné vnímání uměleckých a uměleckořemeslných detailů radnice," upozornil Chupík. Plánovaná praktická zkouška svítivosti nových lamp ovšem ještě neproběhla. 

Proti záměru radnice je také spoluautor projektu rekonstrukce Horního náměstí, který v 90. letech pro centrum Olomouce s dalšími dvěma kolegy navrhoval vlastní lampy. Architekt Jan Šépka upozornil, že původní lampy mají téměř dvojnásobně větší hodnotu světelného toku než Philips UrbanStar.  "S navrženým řešením výměny stávajících světel za lampy UrbanStar tedy zásadně nesouhlasím. Kromě poškození autorského díla by nedošlo ani ke zlepšení světelných podmínek na Horním náměstí," napsal památkářům Šépka, který se na projektu rekonstrukce  Horního náměstí podílel.

Mluvčí radnice Radka Štědrá uvedla, že město má kromě instalace nových lamp Philips UrbanStar připravenu také variantu zvýšení počtu stávajících lamp Thorn z 34 na 38. "V současné době jsou obě projektové dokumentace předloženy orgánům památkové péče a odbor investic čeká na jejich stanovisko," uvedla. Radní dnes navíc schválili zkoušku svítivosti obou typů pouličních lamp, kterou na Horním náměstí naplánovali na čtvrteční večer. "Zkouška bude spočívat ve vypnutí dvou sloupů Thorn a následném rozsvícení dvou sloupů UrbanStar, která by měla ukázat rozdíl mezí svítivostí stávajících a nově uvažovaných svítidel," řekla.

Stanovisko NPÚ dnes komentoval i primátor Martin Major (ODS).  "Vnímám nebývale velký nátlak pro jedno z možných řešení osvětlení Horního náměstí. Současný stav osvětlení vnímám jako dočasný, snažíme se proto najít co nejlepší možné technické řešení a estetické ztvárnění, nerad bych však byl kvůli tomu tlačen ke zdi kýmkoliv," podotkl.

Radnice chce na Horním náměstí vyměnit veřejné osvětlení,  protože lampy značky Thorn, které byly v centru Olomouce instalovány po jeho rozsáhlé rekonstrukci, málo svítí. Zkušební provoz lamp Thorn byl zahájen na jaře 2001 a odborníci krátce poté potvrdili, že intenzita světla je velmi nízká. Městská policie tehdy dokonce musela koupit citlivější bezpečnostní kamery, protože staré přístroje v noci kvůli nedostatku světla nedokázaly zachytit dění na náměstí.
FCH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.