pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO/VIDEO: V Komeniu se otevřel zrekonstruovaný sál. Bude sloužit ke společenským akcím

Slavnostní sál, který se restauroval dva a půl roku, byl dnes otevřen. Tento unikátní freskový sál bude nadále sloužit ke společenským akcím školy a města.

Škola zde byla vystavěna v 19. století a tato stavba zaujala i samotného císaře Františka Josefa I., který nad ní převzal patronát a osobně se zúčastnil jejího otevření. Slavnostní sál je bohatě zdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Hlavní autor freskové výzdoby, která vznikla v roce 1892, je malíř José Hilber.

Stěny i strop pokrývají fresky mytologických postav jako jsou andělé, múzy, ale i Archimedes či Kryštof Kolumbus.
Je zde zachovaná i původní podlaha z dubových vlýskových parket. Celý prostor osvětluje osmiramenný kovový lustr, který byl původně na plyn. Od padesátých let 20. století tento sál sloužil jako tělocvična. V budoucnu však bude sloužit ke společenským akcím školy a města.

Po dvou a půl letech několika etap, kdy se celý prostor restauroval, se dnes slavnostně otevřel. I přes problémy, které se zpočátku objevily, jako například sanace stropu, který byl ve špatném stavu, se podařilo téměř vše úspěšně dokončit. V následujícím roce ještě restaurátorský tým pod vedením Radomíra Surmy čeká výroba replik nástěnných svítidel, restaurování malovaných dveří a litinové  mřížky.

Slavnostního otevření se zúčastnil i arcibiskup Jan Graubner, který místu požehnal.

 

Štítky Komenium, škola, Olomouc, sál, fresky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.