úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Emeritní rektor Univerzity Palackého Josef Jařab dostane cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových

Emeritní rektor UP a amerikanista Josef Jařab dostane prestižní Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových. Slavnostní předání se uskuteční už tento pátek v prostorách Pražské křižovatky.

Cena Nadace Dagmar a Václava Havlových se uděluje myslitelům, kteří svým dílem překračují tradiční rámec vědeckého poznání přispívá k chápání vědy jako integrální součásti obecné kultury, nekonvenčním způsobem se zabývá základními otázkami poznání, bytí a lidské existence.

„Laureáty vybíráme dlouhou dobu, kdy pečlivě studujeme jejich dosavadní počiny a celkové jednání. Jsou vybíráni z řad odborníků z jakéhokoliv oboru s přesahem do kulturního, společenského i každodenního života,“ řekla pro Žurnál UP zakladatelka a předsedkyně Správní rady Nadace VIZE 97 Dagmar Havlová.

V minulosti takto byli oceněni například americký fyzik Nathaniel David Mermin, filozof Jan Sokol, světoznámý sociolog Zygmunt Bauman nebo spisovatel Umberto Eco.

Cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových pro mne znamená velmi mnoho osobně, jako uznání od někoho, koho si vážím. Významná je pro mne ale i občansky, protože mi dává možnost přihlásit se k té Americe, která byla inspirací pro naši republiku při jejím vzniku před sto léty - tedy Americe, jak ji představoval prezident Wilson a jak ji vnímal a obdivoval T. G. Masaryk,“ řekl Josef Jařab.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Josef Jařab, emeritní rektor, cena Nadace Dagmar a Václava Havlových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.