sobota 20. dubna 2024 Marcela

Knihovna v Hranicích je opět otevřena. Byly zde objeveny stropní malby

Knihovna byla dnes po několika měsících oprav, opět otevřena pro veřejnost. Během rekonstrukce zde byly objeveny vzácné malby, které čeká restaurování.

Knihovna, která byla uzavřena od konce června, byla dnes opět otevřena. Aby se prostory mohly zrekonstruovat, museli knihovníci vystěhovat a opět nastěhovat veškeré vybavení, včetně několika tisíců knih. Během rozsáhlé opravy interiérů knihovny, která sídlí v historické budově radnice, byly objeveny vzácné stropní malby.
Ty jsou v současné době zakonzervované a čeká je restaurování. Vzhledem k časové náročnosti a potřebným finančním prostředkům, nebylo možné provést restauraci během rekonstukce knihovny.

Očekáváme velký nápor. Knihovna byla po celou dobu uzavřena, avizovali jsme to hodně dopředu. Čtenáři si proto hodně knih vypůjčili, takže zhruba třetina knih byla půjčena a nemuseli jsme tolik knih uskladňovat," uvedla ředitelka Městských kulturních zařízení Naďa Jandová.

Knihovna teď svým čtenářům nabízí atraktivnější a zmodernizované prostory. Nejednalo se jen o drobné stavební úpravy, ale i o opravu rozvodů elektřiny, vstupních dveří či podlah. Navíc byla z části provedena výměna světel, knihovních regálů i nábytku. Za novou podobou interiéru stojí architekti Tomáš Kratochvíl a Jitka Mácová.

Celá rekonstrukce stála dva a půl milionu korun.

Stará radnice byla po staletí sídlem samosprávy Hranic. Na budově je několik letopočtů, které ukazují její postupné budování. Gotický sál byl dokončen roku 1528, renesanční portál pochází z roku 1544 a věž byla vystavěna v roce 1571. Celkový vzhled budovy změnily až rozsáhlé stavební úpravy v roce 1869 a úpravy fasády na počátku 20. století. Do konce 20. století se v prostorách radnice střídali purkmistři, starostové i předsedové národního výboru. Roku 1998 se ale městský úřad přestěhoval do hranického zámku a v rekonstruované radniční budově našlo sídlo městské muzeum, knihovna a klavírní oddělení Základní umělecké školy Hranice.

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky knihovna, Hranice, malba, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.