čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Sportovcem roku se stal hasič z Olomoucka. Z Koreje přivezl zlato

Včera se v Praze uskutečnila akce Sportovec roku Ministerstva vnitra. Mezi oceněnými byl i hasič Olomouckého kraje Michal Přecechtěl.

Ministr vnitra ocenil titulem Sportovec roku Ministerstva vnitra, příslušníka Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Michala Přecechtěla. Ze Světových hasičských her v Jižní Koreji přivezl zlatou medaili. V minulosti měl úspěch na Mistrovství Evropy, kde skončil na druhém místě a získal titul Mistra České republiky v disciplínách TFA. Na tomto poli dominuje už od roku 2008, kdy nastoupil k Hasičskému záchrannému sboru České republiky.

TFA je zkratkou z anglických slov Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije a je názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu. Hasič je ustrojen do kompletního zásahového obleku včetně obuvi, rukavic a přilby a s nasazeným aktivním dýchacím přístrojem. 

Mezi tradičně oceněnými byli příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky. Vítězné sportovní družstvo letos dovezlo zlato z XIV. Mistrovství světa v požárním sportu. Česká reprezentace složená z profesionálních i dobrovolných hasičů, prokázala svou sílu a poprvé v historii se Češi stali mistry světa v požárním sportu. Rozhodující pro vítězství byla závěrečná disciplína a to požární útok družstev.

Nazývá se královská a to zcela právem. Sedm soutěžících totiž musí propojit zdroj vody, motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač, proudnice a doběhnout k terčům, které jsou vzdáleny devadesát metrů a naplnit je proudem vody. A to vše za půl minuty. Sehranost je tedy velmi důležitá.

Autoři | Foto HZS

Štítky hasič, Olomoucko, sport, ocenění, Ministerstvo vnitra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.