pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dobrovolníci se už zítra pustí do obnovy studánek. Zapojit se můžete i vy

Ve čtvrtek 11. října se od dvanácti hodin bude konat dobrovolnická akce na obnovu studánek. Zúčastnit se může každý kdo rád pomůže přírodě a zvelebí kousek z ní. Akce potrvá do neděle 14. října.

Dobrovolníci po celém Česku se od čtvrtka do neděle pustí do aktivit, které pomohou druhým, přírodě, či jejich okolí. Projekt je určen dětem i rodičům, mladým lidem, neziskovým organizacím, ale i neformálním skupinám a jednotlivcům, zkrátka všem, kteří podporují myšlenku dobrovolnictví a není jim cizí nezištně pomoci druhým, nebo svému okolí.

V rámci tohoto projektu v Olomouckém kraji proběhne vyčištění či úprava okolí studánek U Šifrovy jeskyně a Na Kříbech, které letos v projektu Toma Živé studánky nedosáhly na vítězství – tudíž nebyly renovovány. Tímto způsobem však mohou místní přiložit ruku k dílu a přece jen své studánce pomoci alespoň takto.


Studánek u nás za poslední století rapidně ubylo. Jsou prvním ukazatelem nelichotivého stavu podzemních vod a důležitou součástí vodních ekosystémů. Jsou ale také malebným a romantickým doplňkem přírody, který má na českém území dlouhou tradici. Přitom s jejich údržbou či obnovou může do jisté míry pomoci každý z nás. Studánek je v České republice evidováno téměř pět tisíc, ale ještě ve druhé polovině minulého století se jejich počet odhadoval na více než dvojnásobek. Pozornost věnují studánkám nejen ochránci přírody, ale v posledníchletech se do jejich postupné obnovy a údržby zapojuje nejen stále více lidí, ale i obcí a firem.
 

Jak můžete pomoci studánkám?

  • Bezpečný způsob je úklid odpadků v okolí či vyčištění nánosu u výtoku
  • Před čištěním samotné studánky se ujistěte, že tím nenarušíte životní prostředí některým živočichům či rostlinám
  • Vhodné je upravit přístup ke studánce, např. pomocí kamenů
  • Jakékoliv větší úpravy není možné provádět bez souhlasu majitele pozemku
  • Pro úpravy používejte pokud možno přírodní materiály

Více informací naleznete ZDE

Informace k projektu Toma Živé studánky pak najdete ZDE

 

Štítky obnova, studánka, Olomoucko, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.