sobota 20. dubna 2024 Marcela

Profesor přednášející na vysoké škole vyvrací mýty o masu. Podle něj do jídelníčku patří

Maso patří mezi nejoblíbenější potraviny pro svoji chuť, ale také pro pozitivní vliv konzumace. Je důležitou součástí vyvážené stravy a jeho zařazení do jídelníčku je vhodné i pro děti, těhotné a kojící ženy.

Maso je grunt

Maso je důležitým zdrojem bílkovin, které lidskému organismu dodávají esenciální aminokyseliny ve snadno stravitelné formě. Pomáhají tak budovat a udržovat svalovou hmotu. Kvalitní maso nechybí na jídelníčku žádného vrcholového sportovce.

Sportovci nejsou jediní, komu by neměl chybět přísun masa. Zvláště těhotné a kojící ženy potřebují hodně kvalitních a plnohodnotných bílkovin a dalších složek. Ideálním druhem masa z hlediska obsahuje látek je vepřové a hovězí maso.

Masné výrobky obsahují vitamínyskupiny B (B1, B3, B6 a B12) a minerály (draslík, fosfor, zinek), tedy nezbytné živiny pro základní tělesné funkce, kosti a imunitní systém. Našemu imunitnímu systému poskytují i železo a zinek, které navíc udržují rozvoj našich kognitivních schopností a napomáhají správné činnosti srdce.

„Dá se říci, že dva vepřové řízky denně nám pokryjí celou naši potřebu vitamínu B,“ říká Prof. Ing. Petr Pipek, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Ale maso prý obsahuje spoustu škodlivých látek

Mnoho zpráv je nepravdivých, zkreslených či ovlivněných nepochopením souvislostí. Samotné maso rozhodně škodlivé není, záleží samozřejmě na přijatém množství. I pitná voda je smrtelně nebezpečná, pokud se jí vypije mnoho a v nevhodném poměru k ostatním potravinám.

„Maso stejně jako jiné potraviny jsou kontrolované, probíhá zde cílený monitoring případného výskytu cizorodých látek, ať už jsou to rizikové prvky (Cd, Pb, Hg, As. aj.), insekticidy, pesticidy či radionuklidy, které se vyskytují v prostředí. Ty jsou ale i v potravinách rostlinného původu, v mase jsou možná již odfiltrovány v játrech jatečných zvířat či vyloučeny z organismu,“ říká Prof. Ing. Petr Pipek, CSc.

„Problém může být u masných výrobků. Lidé se domnívají, že pokud jsou při výrobě použity přídatné látky, zanáší se tam „škodlivá chemie.“ Vše musí být předem testováno, známo... Veškeré přídatné látky označované kódem E jsou bezpečné, vyzkoušené a jejich použití je regulované tak, aby byly použity správně. Paradoxně větší nebezpečí hrozí u potravin, které nejsou chráněny konzervačními látkami proti zkáze, patogenům, nebo u kterých se používají dosud ne zcela prozkoumané, ale marketingově atraktivní látky „čistě přírodního původu.“ Samozřejmě v mnohých případech je přídatných látek zbytečně moc a někdy jsou zneužívané jako náhrada kvalitních surovin, či kompenzace chyb v technologii,“ doplňuje Prof. Ing. Petr Pipek, CSc.

Maso do jídelníčku patří

Každopádně ale není třeba se obávat, že maso a masné výrobky obsahují škodliviny. Možná naopak vynechání masa v jídelníčku může mít za následek deficit některých nutričně cenných látek (bílkoviny, vitaminy, minerální látky), které jsou zde v dobře vstřebatelné podobě.

„Naše tělo bývá chytřejší než mnohé internetové rady. Nic se nestane, když maso jíme, nic se nestane, když někdy maso vynecháme,“ říká Prof. Ing. Petr Pipek, CSc.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky maso, vitamíny, strava, bílkoviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.