čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Pro pacienty trpící lupénkou bude nemocnice pořádat Den otevřených dveří. Zdarma mohou probrat možnosti léčby

25. října bude probíhat Den otevřených dveří v Dermatologickém centru Fakultní nemocnice v Olomouci. Lupénkou trpí v České republice asi 200 až 300 tisíc mužů a žen. Jde o celosvětový problém. Důkazem je 100 milionů nemocných po celém světě.

Pacienti s lupénkou mohou bezplatně a bez objednání zkonzultovat svoji léčbu v Dermatologickém centru Fakultní nemocnice v Olomouci

U příležitosti Světového dne lupénky vyzývají dermatologové své pacienty s již diagnostikovanou lupénkou, aby navštívili vybraná pracoviště, kde budou moci konzultovat všechny dostupné možnosti léčby.

Pacienti z Olomoucka mohou bez předchozího objednání navštívit 25. října kliniku kožních chorob Fakultní nemocnice v Olomouci, na adrese I. P. Pavlova 6, a to v časech od 9 do 12 hodin a od 13 do 15 hodin.

Pokud se stav pacienta při standardní zevní a systémové léčbě nelepší, je vhodné s kožním lékařem řešit další možnosti terapie až po nasazení biologické léčby,“ říká MUDr. Martin Tichý, Ph.D., z Kliniky chorob kožních a pohlavních Fakultní nemocnice Olomouc.

Lupénka je chronické, zánětlivé onemocnění kůže, kterým je ve světě postiženo více než 100 milionů lidí, v České republice pak 200-300 tisíc osob. S lupénkou souvisí i jiné závažné nemoci, k nimž patří zánětlivé onemocnění kloubů (psoriatická artritida), kardiovaskulární choroby, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo deprese. Lupénka je nevyléčitelné onemocnění, lze ji však úspěšně léčit. Důležitá je správná a včasná diagnóza, adekvátní léčba. Nemocní by proto měli aktivně hledat účinné možnosti léčby a konzultovat je se svým lékařem nebo ve specializovaných dermatologických centrech, kterých je v České republice celkem osmnáct.

Pro pacienty, kteří se rozhodnou navštívit dermatologické centrum, může být nápomocen web www.cistakuze.cz. Ten radí, aby si pacienti před návštěvou lékaře sepsali, jak lupénka ovlivňuje jejich život v průběhu dne, týdne, měsíce nebo roku. Nemusí se jednat pouze o fyzické příznaky, důležité jsou všechny dopady, které onemocnění má na jejich rozpoložení, chování.

Pacienti by se neměli bát na cokoliv zeptat, měli by být otevření novým terapeutickým metodám. Díky pokrokům ve výzkumu dnes existuje podstatně více možností léčby lupénky než dříve.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky nemocnice, lupénka, dermatologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.