sobota 30. března 2024 Arnošt

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mužů, kteří nemohou mít vlastní dítě, přibývá. Staňte se dárcem spermatu a pomozte jim k vytouženému potomkovi

PR článek

Přibývá párů, které se marně snaží počít dítě přirozenou cestou. Tato snaha, která nevede k pozitivnímu výsledku, je často ubíjející. Poslední nadějí na ,,vlastní“ dítě tak může být darované sperma. Centrum asistované reprodukce IVF Clinic v Olomouci nabírá nové dárce spermatu ochotné pomoci párům, kterým se ani přes veškeré úsilí nedaří zplodit vlastního potomka.

„V dnešní době je zájem o darované spermie čím dál větší...“

O darování jakéhokoli biologického materiálu je z mého pohledu v dnešní společnosti slyšet stále častěji. Dárci krve jsou oceňováni plaketami, na osoby zapsané v registru dárců kostní dřeně se nahlíží jako na statečné lidi připravené kdykoli pomoci druhým. Dárce spermatu by nejspíš na plaketu nebo ocenění ve společnosti čekal marně. Jde přitom o stejně záslužnou činnost jako je právě darování krve. A navíc je čím dál potřebnější. „V dnešní době je zájem o darované spermie čím dál větší,“ začíná své povídání RNDr. Monika Halatová, která v Centru asistované reprodukce IVF Clinic v Olomouci působí jako embryoložka a androložka.

„Darování spermatu není jednoduchý proces, ale běh na dlouhou trať,“ pokračuje paní Halatová. Samotnému darování, které se provádí u mužů od osmnácti do pětatřiceti let, předchází vyplňování dotazníků a vyšetření zdravotního stavu. „Když se někdo z pánů rozhodne pomoci neplodným párům, může nás kontaktovat přes webové stránky, kde vyplní svoje údaje a my jej posléze telefonicky kontaktujeme,“ říká paní Halatová, která dodává, že tento první telefonát slouží k určení termínu vstupního vyšetření.

V potaz se bere barva očí i vzdělání

Při první návštěvě kliniky si s sebou potenciální dárce vezme občanský průkaz a kartičku pojištěnce. „Doporučujeme také dodržet dva až tři dny pohlavní abstinence,“ dodává paní Halatová. Během první návštěvy zájemce nejdříve vyplní dotazníky zaměřené na jeho zdravotní a psychický stav, rodinnou anamnézu a genetická onemocnění v rodině.

Kromě zdravotních aspektů se v potaz bere i vzhled, vystupování nebo projev dárce. Zájemce o darování spermatu uvede barvu očí, barvu vlasů, výšku, hmotnost, koníčky a také dosažené vzdělání. To je důležité, aby se dárce co nejvíce podobal budoucímu otci.

Zájemce o darování spermatu vyplní osobní údaje a žádost o vstupní vyšetření spermiogramu. Po tomto asi půlhodinovém papírování dárce může jít do odběrové místnosti. „Po odevzdání spermatu dárce odchází a o výsledku spermiogramu bude posléze telefonicky informován,“ ubezpečuje paní Halatová. Pokud hodnoty spermiogramu splňují požadavky, které jsou pro dárce spermatu vyšší než udává norma pro běžného zdravého muže, dárce je telefonicky pozván na odběr krve a moči. Pokud však hodnoty spermiogramu nesplňují daná kritéria, zájemce o darování je o výsledku informován a vše je s ním důkladně probráno a řádně vysvětleno.

Termín každého z deseti odběrů je s dárcem domluven buď osobně nebo telefonicky přesně podle jeho časových možností.

Vyšetření krve je zaměřeno na určení krevní skupiny, zjištění pohlavně přenosných chorob jako jsou HIV, syfilis, žloutenka a geneticky přenosných chorob. „Čekání na tyto výsledky trvá přibližně dva měsíce,“ uzavírá Monika Halatová. Jakmile jsou všechny výsledky z vyšetření krve a moči známy, je o nich dárce opět telefonicky informován. Jsou-li v pořádku, může začít darovat. V tomto okamžiku klinika pozve dárce k prvnímu odběr vzorku.

Když přijde řeč na finanční stránku, dozvídám se, že klinika nabízí finanční kompenzaci, která se však nevztahuje na biologický materiál, ale na náklady spojené s odběrem spermatu.

Centrum asistované reprodukce IVF Clinic v Olomouci odebírá od každého dárce maximálně deset vzorků. „Na každý odběr spermatu dochází dárce v dobrém zdravotním stavu po dvou až třídenní pohlavní abstinenci,“ říká doktorka Halatová. Tyto návštěvy jsou doporučeny jednou až dvakrát za týden. U posledního odběru je dárce informován o tom, že bude po šesti měsících opět pozván na odběr krve. Toto vyšetření bude zaměřeno na pohlavně přenosné choroby.

„V případě, že se po těchto šesti měsících zjistí, že výsledky pohlavně přenosných chorob jsou v pořádku, mohou být vzorky propuštěny do darovacího programu pacientům,“ uzavírá povídání embryoložka a androložka doktorka Monika Halatová.

Pokud i vy chcete pomoci neplodným párům a uvažujete o darování spermatu, podívejte se na stránky centra asistované reprodukce IVF Clinic, která sídlí na Horním Lánu v Olomouci nebo přímo napište mail na adresu kryo@ivfclinic.cz.

Autoři | Foto ivfclinic.cz

Štítky neplodnost, darování, sperma, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.