pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTO/VIDEO: Když dílo nevzbuzuje ohlas, je to hrozné, říká autor kruhové sochy u orloje Jan Dostál

Sochař Jan Dostál vzbudil u Olomoučanů velký ohlas díky svému dílu s názvem Rounded, které je instalováno u orloje na Horním náměstí v Olomouci. Jsem rád, že se o soše tolik mluví, říká sochař.

Kdy tohle dílo vzniklo?

Socha vznikla už na škole, byla to moje bakalářská práce.

Jaká byla cesta k vytvoření této sochy?

Po tom, co jsem se do jisté míry přestal věnovat sochám zvířat, začala mě bavit geometrie a čistá abstrakce. A v té době jsem přišel na schéma, které pracuje s tím, že když si vezmu jednu kružnici, v případě Rounded s šestimetrovým průměrem, tak dokážu pomocí jedné kružnice vytvořit celou sochu. Jak dílky, tak samotný průměr sochy. Jde vlastně o to, že jsem si posunoval střed kružnice, ale její průměr jsem neměnil. A z těchto dílů je poskládaná kružnice. V celé soše je použitý jen jeden tvar, a to je ta kružnice o průměru šest metrů.

Jaký materiál jste pro Rounded použil?

Socha je vytvořena z nových vysokopevnostních plechů, ze kterých jsem si sám vypálil segmenty, které ji tvoří. Patina je na soše vytvořena kyselinou, která vytvoří řez.

Má tohle dílo něco vyjadřovat?

Socha pracuje velmi úzce s prostorem, do kterého je umístěna, funguje jako určitý průhled do prostoru za ní. Zde v Olomouci jsem ji umístil tak, aby se do kruhu v určitém místě dostal sloup Nejsvětější trojice. Třeba v ZOO v Praze se socha koukala přes kapličku na celou Prahu.

Rounded vzbuzuje u Olomoučanů nebývalý ohlas. Jak se s tím vyrovnáváte?

Jsem strašně rád, že se o tom mluví, protože jakékoliv dílo, o kterém se nemluví, prostě není dobré. A když už se o tom mluví, ať už pozitivně nebo negativně, je to pro to umělecké dílo dobré. Je vidět, že to dílo v lidech něco vzbuzuje, když nevzbuzuje nic, tak je to úplně hrozné.

Proč teď stojí právě v Olomouci u orloje a jak se socha do Olomouce dostala?

Socha byla v Brně, pak v Praze, pak zase v Brně, teď je v Olomouci a příští rok snad pojede do Hamburku na velké sochařské sympózium. Do Olomouce sochu dostala organizace Sculpture Line, která se snaží dostat umění zpátky do ulic. Já jsem vybíral umístění i natočení sochy.

Jak dlouho kruh u orloje bude?

Dva týdny, potom pojede ke mně na ateliér a do Hamburku snad pojede v květnu a bude tam celé léto.

Foto www.jandostal.com, www.honzawolf.cz

Štítky socha, umění, Rounded, Jan Dostál, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.