pátek 26. dubna 2024 Oto

V Muzeu silnic bude k vidění expozice Masarykovy mosty. Detailně představí osm z nich

Muzeum silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku otevře příští týden výstavu mapující tuzemské mosty pojmenované po prezidentovi T. G. Masarykovi. Návštěvníkům detailně připomene osm z nich.

Některé z těchto mostů jsou kulturními památkami, dva z nich už byly zbourány. Expozice s názvem Masarykovy mosty bude otevřena v pátek 26. října,“ informovala vedoucí muzea a spoluautorka výstavy Alena Turková. Výstava se koná u příležitosti stého výročí vzniku samostatného státu. Na počest prezidenta Masaryka byla podle Turkové pojmenována v zemi řada náměstí, ulic, škol či ústavů, jeho jméno dostaly také mosty a silnice.

Pátrání po mostech pojmenovaných Masarykovým jménem nebylo jednoduché, celkem jsme jich zatím našli třináct, podrobněji jsme se zaměřili na osm," uvedla vedoucí muzea. Mosty byly podle zástupců muzea Masarykovým jménem pojmenovávány většinou u příležitosti prezidentových 75. a 85. narozenin v letech 1925 a 1935. Jeho jméno nesly až do německé okupace, poté byly přejmenovány. Některé z nich přitom dnes opět nesou jméno prvního československého prezidenta - Masarykův most stojí například v Kralupech nad Vltavou, Kolíně, Debři u Mladé Boleslavi či v Týnci nad Sázavou.

U dalších se vžilo pojmenování jiné, příkladem je Ostrovský most v Karlových Varech, Pražský v Hradci Králové či Podklášterský v Třebíči," doplnila Turková. Zatímco některé z Masarykových mostů dnes zdobí označení kulturní památka, hodonínský most byl zcela zničen ustupující německou armádou na sklonku války a třebíčský byl kvůli nevyhovujícímu technickému stavu zbourán nedávno, popsala spoluautorka výstavy.

„Každý z Masarykových mostů je svým způsobem jedinečný. Například darkovský byl zpodobněn na zlaté minci z edice Mosty České republiky, kolínský je znám tím, že u něj stojí elektrárna a plzeňský byl ve své době největším železobetonovým mostem. Všechny však spojuje jejich čestné pojmenování po muži, který se mimo jiné zasloužil o vznik Československé republiky v říjnu 1918," řekla Turková.

Kromě mostů, které návštěvníkům kurátoři připomenou především prostřednictvím dobových i současných fotografií a popisem jejich technického stavu i zajímavostí, ukáže výstava návštěvníkům také krkonošskou Masarykovu horskou silnici a představí i řadu zajímavých exponátů vztahující se k prezidentu Masarykovi.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Geocaching | Zdroj ČTK

Štítky Masaryk, most, výstava, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.