pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO: V radniční věži byly schované plakáty, fotografie i mince a odznaky

V pozlacené báni patnáct metrů vysoké horní špice radniční věže, která byla 9. října demontována, byly uloženy doklady z šedesátých let dvacátého století. Šlo především o plakáty, fotky, programy kin a divadel.

„Po otevření báně vyjmul stavbyvedoucí postupně sedm různě velkých kovových pouzder, v nichž byly pečlivě zabaleny a uloženy desítky fotografií, textů či například plakátů. Mezi uloženými odkazy byly i trojrozměrné předměty jako knihy, tehdejší mince, pamětní medaile či odznaky,“ uvedl mluvčí města Olomouce Michal Folta.

Úsměvný dopis z roku 1962 v báni zanechali „Pionýři – historikové“. Ti svým imaginárním pionýrským následovníkům do roku 2000 píší mimo jiné toto: „My žijeme teprve na začátku socialismu a již jsme zažili vypuštění člověka do vesmíru. Vám, kteří žijete v komunismu, bude již samozřejmostí vypuštění člověka na Měsíc. Vyplní se Vám všechny naše sny, které se nám zdají neuskutečnitelnými.“

Nalezené dokumenty mají nyní v péči archiváři. Provádějí jejich přesný soupis a průzkum. Dokumenty jsou v každém případě cenným svědectvím o životě v Olomouci na počátku šedesátých let.

Sejmutí špice věže bylo prvním krokem před opravou celé věže. 75 metrů vysoká věž projde důkladnou rekonstrukcí příští rok. Půjde o mimořádně náročnou práci, protože věž je obdobně historicky cenná jako nedávno rekonstruované střešní konstrukce. Její základní části pocházejí z počátku 17. století. V současnosti probíhá příprava výběrového řízení na tuto veřejnou zakázku. Rekonstrukce věže bude součástí dotačního projektu s názvem Obnova kulturní památky olomoucké radnice.

Foto Pavel Konečný

Štítky radnice, věž, oprava, dokumenty, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.