úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

FOTO: Nevzhlednou zeď ve Smetanových sadech vyzdobili umělci motivy mořského světa

Fantaskní mořskou hlubinu připomíná díky nové malbě dříve nevzhledná zeď ve Smetanových sadech v Olomouci. Pestrobarevné graffiti s názvem Bezbariérový útes na zeď se souhlasem Výstaviště Flora namalovali dva olomoučtí výtvarníci a pedagogové Juraj Sosna a Lubomír Otisk. Práce na nové barevné dominantě této části parku jim trvala několik dní. Řekla to dnes řekla mluvčí Výstaviště Flora Michaela Nováková.

Zeď v parku nyní díky výtvarníkům zdobí mořské houby, sasanky, chobotnice, ježovky, čtverzubci a další mořští živočichové. „Organizmy vycházejí jak z reálného a bohužel vlivem lidské činnosti stále rychleji mizejícího světa, tak i z fantazie dětí a tvůrců graffiti," uvedl Sosna.

Nápad jak využít počmáranou a oprýskanou zeď ve Smetanových sadech v prostoru mezi pavilonem E a technickými službami dostal před časem ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř a úkolu se poté zhostila dvojice výtvarníků a pedagogů.

„Žáci naší školy měli možnost vymýšlet témata a spolupracovat na návrhu, ať už pracovali s pastelkami a velkoformátovými fotografiemi původní zdi, anebo návrhy vytvářeli v rámci výuky multimédií v počítačových programech," dodal Sosna.

Autoři

Štítky mořský svět, Smetanovy sady, graffiti, park, moře

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.