sobota 20. dubna 2024 Marcela

Pozdrav k výročí republiky vysílal balon se sondou ze stratosféry

Balon s radiovou sondou včera vysílal z výšky přes 22 kilometrů do éteru pozdrav ke 100. výročí vzniku Československa. Sondu zavěšenou pod meteorologickým balonem včera před polednem vypustili z Horního náměstí v centru Olomouce místní radioamatéři.

Vítr zavál balon během dvou hodin letu na Slovensko, kde sonda odpoledne na padáku přistála na úpatí Malé Fatry. Radioamatéři tak vzdali hold zakladatelům státu a zároveň si vyzkoušeli funkčnost přístrojového vybavení sondy.

Sonda OL100CSR obsahovala radiový vysílač, který vysílal zdravici k výročí v mluveném slově i vzkaz v Morseově abecedě. Součástí přístrojového vybavení bylo také GPS zařízení či kamera, která obsluze v pravidelných intervalech zasílala snímky. „Sonda by měla být slyšitelná nad celým územím České republiky i v okolních státech," řekl krátce po vypuštění balonu novinářům Milan Janek z olomouckého radioklubu. Podle to závisí na tom, jak vysoko se sonda dostane.

Balon naplněný héliem nakonec vzlétl až do výšky 22,6 kilometru. Poté ve vzduchu mezi Čadcou a Žilinou praskl a sonda s přístroji se pomalu snesla k zemi na padáku. Let radiové sondy u příležitosti 100. výročí Československa mohli na internetu sledovat nadšenci z celého světa. Sonda po více než dvouhodinovém letu dopadla na území Slovenska. „Na sondě je napsáno naše číslo a kontakt, díky čemuž se spojíme s nálezcem a poprosíme ho, aby nám ji předal," řekl Janek. Lidé, kteří lety radiových sond na internetu sledují a po dopadu je hledají, jsou podle něj zpravidla čestní nadšenci.

Podobnou radiovou sondu olomoučtí radioamatéři vypustili před dvěma roky z hřiště gymnázia v Hejčíně. „Vyletěla tehdy až do stratosféry," podotkl Janek. Na snímcích ze sondy tak již bylo vidět zaoblení Země. Podle Janka se vypouštění meteorologických balónů se sondami těší v Česku i zahraničí rostoucí popularitě v řadách radioamatérů či mezi studenty. „Jsou i speciální kluby, které se tím zabývají," dodal.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky sonda, výročí, republika, Československo, pozdrav, balon

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.