čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Oslav 100 let výročí republiky se zúčastnily tisíce lidí

Slavnostním ohňostrojem včera v centru Olomouce vyvrcholily čtyřdenní oslavy 100. výročí založení Československa, které byly ve znamení výstav, koncertů, jízd historických vlaků i divadelního představení.

Pestrý program oslav do centra Olomouce přilákal tisíce lidí. Hlavní pietní akt byl v neděli dopoledne uspořádán na Žižkově náměstí u sochy T.G. Masaryka. Vzpomínkové akce se zúčastnili zástupci radnice, krajské samosprávy i sokolové, legionáři nebo hasiči. Odpoledne se pak Horním náměstím rozezněla hudba. Návštěvníkům zahrál Richard Pogoda, Tradicional, Swing band, Red Sock Opera a Radim Schwab se svým bandem.

Součástí doprovodného programu byl i Prvorepublikový biograf s unikátními filmovými snímky a groteskami, který doprovázela živá hudba v Českém rozhlase. Programovou nabídku doplnily i expozice na obou náměstích v centru Olomouce. Lidé si mohli prohlédnout prvorepublikovou školu, prezentaci Akademie věd ČR nebo dobové fotografie Olomouce z roku 1918. Oslavy výročí založení Československa byly v Olomouci zahájeny ve čtvrtek. První položkou v nabitém programu oslav založení moderního státu bylo vystoupení studentů hejčínského gymnázia ve Vlastivědném muzeu.

V pátek byl v centru Olomouce vypuštěn balón s radiovou sondou Hanáckého radioklubu a večer se odehrálo audiovizuální a světelné divadelní představení na budově radnice. Sobotní program oslav zajistila Univerzita Palackého. Besedy a přednášky zajímavých hostů připravilo její informační centrum a obchod UPoint. V jeho prostorách byla k vidění také fotografická série Vojtěcha Dudy Olomouc včera a dnes. Další expozice byla na Dolním náměstí.

Lidé si mohli ve velkém formátu přečíst komiks k dějinám Československa, který Univerzita Palackého nedávno vydala. Velkému zájmu návštěvníků se těšil také sobotní slavnostní koncert souboru opery a operety Moravského divadla, který zahrnoval ukázky z děl Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Eugena Suchoně.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Michaela Valsová | Zdroj ČTK

Štítky oslavy, výročí, republika, Masaryk, století

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.