čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nová publikace Štreitových fotografií přibližuje osudy bezdomovců

Osudy lidí bez domova přibližuje nová publikace renomovaného fotografa Jindřicha Štreita, kterou vydala Charita Olomouc. Zisk z prodeje knihy nazvané Vzájemnosti použije charita na podporu služeb střediska Samaritán, které v Olomouci pomáhá bezdomovcům. Publikace obsahuje výběr Štreitových fotografií z olomouckého cyklu Kde domov můj, šternberského cyklu Uzel v životě a snímky z českobudějovického a svitavského regionu. Sdělila to Eva Štefková z Charity Olomouc.

„Kniha fotografií, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova, nechce šokovat scenériemi ze života těch, kteří se ocitli na okraji společnosti. Cyklus vybraných fotografií je nesen v duchu názvu publikace, který odkazuje k potřebě lásky, vzájemného vztahu a lidské důstojnosti, která náleží každému člověku bez rozdílu," uvedla Štefková.

Fotografie doplňuje víc než desítka básnických textů a podle Štreita je kniha víc než sociální dokument. „Pro mě osobně je v této publikaci téma lidí bez domova zajímavě a netradičně pojato právě propojením fotografie a poezie. Fotografie se s texty vzájemně doplňují, a společně tak otevírají dialogický prostor, který má až existenční přesah," uvedl Štreit.

Štreit se problematice bezdomovectví začal věnovat ve spolupráci s charitními sociálními pracovníky v Olomouci a postupně se oblast zájmu rozšířila o Šternberk, Svitavy, České Budějovice, Tábor a Prahu. Doprovázel terénní pracovníky na cestě za lidmi bez zázemí do improvizovaných příbytků ve volné přírodě, do squatů, zahradních chatek, pod mosty a navštěvoval klienty v azylových domech či sociálních bytech.

„Velmi mě těší, že veškerý zisk z této publikace bude věnován právě službám pro lidi bez domova," podotkl Štreit.

Křest knihy s autogramiádou a vernisáží publikovaných snímků bude ve středu 7. listopadu v 17:00 v olomouckém bistru Bistrá kráva a charitním obchůdku Dobrodruhá. Součástí bude výstava fotografií, která potrvá do konce listopadu.

Dvaasedmdesátiletý Štreit dokumentuje dlouhodobě život na venkově a obyvatele českých vesnic. Kromě svého hlavního tématu vesnice zachycuje i těžkou práci v továrnách i sociální témata. Má za sebou na 1300 samostatných výstav a vydal pět desítek fotografických knih. Loni za svou uměleckou i společenskou činnost obdržel Cenu primátora města Olomouce. V dokumentování vesnického života na severu Moravy pokračují jeho studenti z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Autoři | Foto archiv Jindřicha Štreita (Charita Olomouc)

Štítky kniha, bezdomovci, literatura, fotografie, Štreit, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.