pátek 29. března 2024 Taťána

Laktační poradkyně Eva Kuběnová získala za svou práci ocenění, poradit vám může i v online poradně

Eva Kuběnová je laktační poradkyně, která pomohla na Novorozeneckém oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc již stovkám žen. V září v Praze získala ocenění za dlouhodobou podporu kojení a laktační poradenství.

Kojení je nejpřirozenější způsob výživy novorozence. Nejpřirozenější ale nemusí znamenat nejjednodušší. Naopak, v dnešní hektické době je čím dál častěji nutné maminkám odborně poradit. To je úkol pro laktační poradkyně. Eva Kuběnová pomohla na Novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc již stovkám žen.

A její více než osmiletá systematická práce nezůstává bez odezvy. Chválí ji nejen maminky, ale v září v Praze převzala ocenění za dlouhodobou podporu kojení a laktační poradenství, které vůbec poprvé udělovala nezisková organizace Laktační liga. „Samozřejmě z toho mám radost, ale nevnímám to jako ocenění mé osoby, nýbrž celého našeho oddělení,“ zdůrazňuje usměvavá sestřička.

Do největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji nastoupila hned po maturitě, v roce 1995. Od začátku pracuje jako sestra na Novorozeneckém oddělení. Před zhruba osmi lety se však její pracovní náplň přece jen trochu změnila. „Tehdy v nemocnici vznikal tým edukačních sester a objevil se taky nápad, že by edukační sestra měla být i na našem oddělení. Byla jsem oslovena. A protože práce s novorozenci a se ženami mě velmi baví, nabídku jsem přijala,“ vzpomíná Eva Kuběnová.

K vyslyšení výzvy však měla i jiný důvod. „Sama jsme se narodila jako nedonošené dítě a nebyla jsem kojena. Maminka tehdy za mnou celé týdny nemohla. Z vlastní zkušenosti tak vím, jak důležité je, aby po narození bylo dítě s mámou a máma s dítětem. I proto jsem se rozhodla, že to zkusím,“ přiznává.

Jak už to tak bývá, začátky nebyly vůbec jednoduché. Neměla úplně jasno v tom, jak pozici laktační poradkyně pojmout. „Musela jsem si všechno nastavit a prošlapat. Inspiraci jsem hledala u kolegyň v jiných nemocnicích, které už zkušenosti měly. A jezdíme i teď. Díváme se, jaké postupy používají, abychom naši práci mohly ještě zlepšit. Ohromně mně to baví. Ta práce mi prostě sedla,“ říká nadšeně dětská sestra. Jejím hlavním úkolem je zjednodušeně řečeno pomáhat maminkám. „Po porodu to totiž nemají vůbec jednoduché. Zvláště pak prvorodičky.

Říká se sice, že kojení je základní a přirozená věc, ale my jsme už bohužel od někdejší přirozenosti poodstoupili a kojení už není pro všechny ženy jednoduché. Někdy dokonce říkají, že porod byl jednodušší než začít kojit
,“ vysvětluje Eva Kuběnová. Jak ale ubezpečuje, rodičky ke kojení nenutí. Personál se vždy řídí jejich potřebami a přáními. „Když některá kojit nechce, je to její právo a svobodné rozhodnutí. Ale pokud se rozhodne kojit, jsme tu proto, abychom jí pomohly,“ dodává.

Dovést maminky k plnému kojení podle jejích zkušeností leckdy stojí velké úsilí. A pokud by zůstaly bez podpory, mohly by to i vzdát. „Musím jim být proto nápomocna při osvojení postupů, které kojení pomáhají, aby všechno zvládly i doma,“ dodává zkušená laktační poradkyně s tím, že zásadní je psychická podpora. „Při kojení se totiž objevují různé problémy - s prsy, záněty, přikládáním nebo růstovými spurty, kdy dítěti mléko nestačí.

Když se vyskytnou, maminky si přestávají věřit. A my pro ně musíme být psychickou oporou
,“ popisuje těžkosti spojené s původně přirozenou formou výživy dětí. Ne všechno se ale dá naučit hned po porodu, během tří, čtyřdenního pobytu v nemocnici. Proto na novorozeneckém oddělení funguje laktační poradna a maminkám je na internetových stránkách k dispozici také on-line poradna.

Vztah mezi maminkou a laktační poradkyní bývá obvykle velmi silný. „Stává se, že i slza ukápne. Někdy se mi vracejí podruhé i potřetí a to se pak vítáme srdečně jako dobré kamarádky. V případě maminek nedonošených dětí je to ještě intenzivnější, protože jsou u nás řadu týdnů a podpora pro ně musí být opravdu velká,“ popisuje Eva Kuběnová přátelské vztahy s rodiči. „S některými si pak píšeme a přátelíme se. Vazby jsou těsné a přetrvávají,“ doplňuje.

Její dlouhodobá práce v oblasti podpory kojení a laktačního poradenství se nyní dočkala pochvaly také od Laktační ligy. Respektovaná nezisková organizace, jejímž hlavním posláním je podpora, osvěta a propagace kojení, se při příležitosti dvacátého výročí založení rozhodla poprvé vyjádřit uznání vybraným lékařům a sestrám z celé České republiky předáním památečního certifikátu. Eva Kuběnová byla jedním ze šestnácti zdravotníků, kteří si ocenění převzali na konci září na slavnostním odpoledni v pražském Emauzském klášteře.

Byla jsem velmi překvapená. I když se práci snažím věnovat opravdu hodně, myslím, že jsou i mnozí jiní, kteří by si to zasloužili,“ říká skromně. „Ocenění ale rozhodně nepatří jenom mně. Sama bych nic nezmohla. Mám vynikající kolegyně, které mi pomáhají, máme výborný tým. Je to prostě ocenění pro nás pro všechny,“ vyzdvihuje dětská sestra spolupráci personálu Novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

Že péče o maminky a miminka v olomoucké porodnici splňuje ta nejpřísnější kritéria, dokládá i titul Baby Friendly Hospital Initiative (Nemocnice přátelská dětem), který nemocnice získala v roce 1999. „Mám ale radost i z toho, že Laktační ligu napadlo oceňovat naši činnost, že někdo vnímá, že je důležitá. Je to pro nás velká podpora,“ uzavírá Eva Kuběnová.

Jste maminka a potřebujete konzultovat potíže z oblasti kojení? Evu Kuběnovou můžete oslovit v on-line poradně Novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

Více o neziskové organizaci Laktační liga ZDE.

Autoři | Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky laktace, kojení, poradkyně, nemocnice, Eva Kuběnová

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.