čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomouc čeká modernizace varovných sirén. Současný systém je zastaralý

Současný varovný a informační systém, který Olomouc používá, je sice funkční, ale podle odborníků je zastaralý. Nový systém Olomouce bude postupně instalován během následujících tří let. Nabídne velmi užitečnou kombinaci funkcí. Celkové náklady na kompletní modernizaci jsou 80 milionů korun včetně nákladů na budoucí pětiletý servis.

ČTĚTE VÍCE: Město investuje do zastaralého varovného systému 78 milionů korun

Nový systém bude tvořit několik součástí. Místní informační systém je složený z 1832 akustických jednotek, které budou instalovány na sloupy veřejného osvětlení a ovládány digitálním bezdrátovým přenosem.

Nový systém bude informovat i monitorovat

Systém bude propojitelný s dalšími informačními a monitorovacími systémy, jako jsou informační panely, monitoring ovzduší, srážkoměry, hladinoměry a podobně. „Současně může plnit i funkci zcela nezávislého obecního rozhlasu pro jednotlivé městské části. Rovněž lze tento systém provozovat až na úroveň jedné akustické jednotky, což umožňuje informování vybraných ulic v případě konání velkých akcí nebo bezpečnostních opatření. K monitorování stavu Mlýnského potoka a Bystřice poslouží v případě hrozících povodňových stavů dvě nové vodočetné stanice. V Neředíně bude navíc umístěn srážkoměr, který dokáže monitorovat rizikové přívalové srážky například pro problematickou oblast Řepčína, kde dochází k zatopení zahrad, sklepů, garáží a místních komunikací,“ uvedl mluvčí města Michal Folta.

Realizace během následujících tří let

Vzhledem k technické náročnosti nového systému, bude jeho realizace trvat následující tři roky. V každém roce dojde k pokrytí přibližně jedné třetiny území města. „Ty městské části, které žádnou možnost hlášení v současnosti nemají, tak získají zcela nový, plně digitální bezdrátový rozhlas, městské části se stávajícím rozhlasem se dočkají jeho celkové modernizace a rozšíření do nové zástavby. Nově tak díky tomuto systému mohou komise všech městských částí informovat své obyvatele o aktuálním dění a poskytovat praktické informace,“ dodal Michal Folta.

Foto olomouc.eu

Štítky sirény, varovný systém, modernizace, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.