úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Přečtěte si příběhy matek, kterým Národní potravinová sbírka pomáhá

Národní potravinová sbírka, která bude probíhat 10. listopadu, vyzývá k darování trvanlivých potravin a drogerie těm, kterým se nedostává. Přečtěte si pár příběhů maminek, které jsou v těžké složité situaci a které tuto sbírku vítají.

Akce pomáhá domácnostem a lidem, kteří každý měsíc nemohou se svými příjmy vyjít při nákupu běžných potravin a drogistických potřeb. Je mnoho lidí, kteří si jejich nelehkou situaci uvědomují, stejně jako to, že pomoc v rámci Národní potravinové sbírky může dotyčným zásadně ulehčit každodenní život. Přinášíme vám příběhy žen, kterým se dostane pomoci z nadcházející sbírky, i slova Dany Pavlouskové, ředitelky Klubu svobodných matek.

Denisa (32 let) je samoživitelka, pochází z Prahy a stará se sama osvého syna. „Aktuálně bydlím na Praze 4 ve startovacím bytě, vychovávám dvouletého Kubu, a to v podstatě od narození úplně sama. Měsíčně mi zbývá asi 3500 korun,“ popisuje svůj napjatý rozpočet Denisa. Přiznává, že díky Národní potravinové sbírce jí mohou zbýt prostředky třeba na zeleninu nebo maso. „V rozpočtu mi to uleví skutečně hodně, protože nejdražší položky jsou plenky a drogerie. Proto je akce jako Národní potravinová sbírka pro mě veliký benefit: zbaví mě to stresu, který zažívám prakticky každý měsíc, kdy netuším, jestli mi zbyde do konce měsíce na věci jako plenky nebo jestli budu mít co uvařit,“ uzavírá Denisa.

Jana (31 let) je matka samoživitelka, která má dvě děti, šestiletého Honzíka a 8letou Vendulku. „Potravinová sbírka nám pomůže v tom, že nám ušetří plno peněz. Ty pak budeme moct dál investovat do koníčků dětí a na kroužky,“ popisuje s dojetím Jana na jednom z videí právě k budoucí Národní potravinové sbírce. „Nejvíc bychom asi potřebovali drogistické zboží, jelikož náklady jsou hrozně vysoké. Nadcházející akce Potravinové sbírky našemu rozpočtu zásadně uleví,“ dodává Jana.

Silvie (39 let) sice nepatří mezi ty, komu nadcházející Národní potravinová sbírka pomůže, ale stojí na straně druhé – tedy mezi těmi, kdo se chystají pomoci. „Mám tři děti. Nejstaršímu je čtrnáct, prostřednímu sedm a nejmladšímu jsou tři roky. Jsem samoživitelka a dříve jsme si také zažili své, to rozhodně. Momentálně mám vynikající práci a peníze už nějaké chválabohu také mám, každopádně ale nechci být lhostejná k tomu, jak žijí ostatní, a plánuji se zapojit do Národní potravinové sbírky, abych jakkoli mohla pomoci matkám samoživitelkám, které takové štěstí jako já nemají,“ popisuje Silvie.

Dana Pavlousková, možnost zapojit se do Národní potravinové sbírky velmi vítá. „Sdružujeme maminky samoživitelky z celé České republiky, kterým se snažíme pomáhat formou poskytování finanční nebo materiální pomoci. Řada maminek samoživitelek v České republice není v dobré ekonomické situaci, například jedna třetina z nich nemá měsíční příjmy vyšší než je 10 tisíc korun, což je pro řadu lidí, myslím, odstrašující informace,“ vysvětluje Dana Pavlousková.

Národní potravinová sbírka pomáhá i dalším


Národní potravinovou sbírku hodně vítá Veronika P., která má čtyřletého syna Honzíka. Honzík trpí extrémním ADHD, poruchou chovaní, komunikace a orientace, je stále na plenách a navštěvuje speciální soukromou školku, která mu byla doporučena dětským pediatrem. Po zaplacení všech nezbytných výdajů mamince zbývá 1800 korun měsíčně na jídlo a hygienu. Veronika P. si bohužel nemůže dovolit pravidelně nakupovat základní potraviny, jako jsou například rýže, těstoviny, čočka, ovocné přesnídávky, jogurty, sýry, mléko, máslo. Veronice P. by také velmi pomohly pleny pro syna Honzíka.

​Potravinová sbírka je životně důležitá pro samoživitelku na rodičovské dovolené Denisu P., která má dvouletého synka Jakuba. Měsíčně mají na stravu a drogerii necelé dva tisíce korun. Skoro veškeré finance jdou na potřeby a stravu syna. Maminka by byla určitě ráda za základní potraviny, které si nemůže často dovolit nakoupit, jako jsou například dětské kaše, ovoce, maso, zelenina, olej, těstoviny, věci na pečení, mléko, máslo.

​Mamince Markétě Š. by potravinová sbírka udělala velikou radost a ulehčila by ji její napjatý rozpočet. Markéta Š. sama vychovává osmiletého a osmnáctiměsíčního syna a má tak napjatý rozpočet, že jí nezbývá po zaplacení nákladů na pravidelný nákup potravin, jako jsou například vajíčka, maso, olej, pečivo na svačiny do školy, mléko, ovoce, máslo, a další.

 

Autoři | Tisková zpráva

Štítky potraviny, sbírka, charita, samoživitelky, hlad

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.