úterý 19. března 2024 Josef

Jedenáctý ročník Týdne rané péče je za dveřmi, v Olomouci vyvrcholí charitativním Šátkovým bazarem

V týdnu od 5. do 11. listopadu 2018 proběhne již jedenáctý ročník osvětové kampaně Týden rané péče®. Každoročně se do něj zapojují poskytovatelé sociální služby rané péče po celé České republice. Slogan „Na lidech záleží“ zdůrazňuje sounáležitost rodiny i nutnost mezioborové spolupráce při podpoře rodin, do kterých se narodilo dítě s postižením. Narození dítěte s vážným hendikepem je neočekávanou skutečností, která ovlivní celou rodinu i její okolí. Zasáhne do vnitřních vztahů rodiny, do kontaktů s vnějším světem i do finančního zázemí.

Letošní 11. ročník osvětové kampaně Týden rané péče chce rozšířit povědomí o sociální službě raná péče. Jedná se o službu, která pomáhá rodinám překonávat těžké situace při výchově dítěte s postižením. Naším cílem je pomoci rodinám vytvořit takové podmínky, aby mohlo jejich dítě vyrůstat v domácím prostředí a rodina nemusela přistoupit k ústavní péči.

Slogan letošní kampaně Týden rané péče „Na lidech záleží“ se zaměřuje na podporu rodiny, její soudržnosti a odolnosti a zdůrazňuje vzájemnou spolupráci. Tak jako je rodina upevněna vztahy lidí, kteří ji tvoří, tak i prostředí okolo rodiny je utvářeno mnoha lidmi okolo ní. I ti hrají významnou roli v tom, jak rodina svůj život s postižením zvládne. V Týdnu rané péče chtějí organizátoři ukázat, že raná péče podporuje rodinu jako systém, pracuje se všemi jejími členy, napomáhá hledat vnitřní i vnější zdroje, propojuje formální i neformální pomoc. Aby celý systém dobře fungoval, musí spolupracovat i odborníci, kteří tvoří tým okolo dítěte a jeho rodiny.  Raná péče propojuje lidi a „Na lidech záleží“.

V rámci Týdne rané péče® chceme informovat laickou i odbornou veřejnost a možnostech podpory rodin dětí s postižením, posílit interdisciplinární spolupráci napříč příbuznými rezorty sociální práce, speciální pedagogiky a lékařství a také iniciovat diskusi o systému rané péče v České republice na úrovni krajských a ministerských úředníků.

Každý rok se do osvětové kampaně Týden rané péče® zapojují poskytovatelé sociální služby raná péče po celém území České republiky. V týdnu od 5. do 11. listopadu 2018 se může veřejnost účastnit mnoha akcí, dní otevřených dveří, diskuzí, kulatých stolů, charitativních koncertů, zážitkových seminářů, výstav a mnoha dalších.

Kampaň osvětového charakteru proběhne také v médiích. Veřejnost se dozví mnoho informací o potřebách rodin dětí s postižením i o rané péči samotné.

Spolupracujeme již tradičně, nejen střediska rané péče mezi sebou, ale přidávají se k nám i dobrovolníci, studenti, sponzoři, významné osobnosti, herci a vědci. V minulosti se ke kampani přidala mateřská centra, porodnice, divadla, internetové servery, vydavatelství… Pokud se rodiny rozhodnou vychovávat dítě s postižením doma, nesmí zůstat bez pomoci,“ říká předsedkyně Společnosti pro ranou péči Mgr. Pavla Matyášová.

Tradičně Týden rané péče podporuje mnoho významných osobností. V loňském roce to byl například olympionik Vavřinec Hradilek, házenkář David Juříček, Jiří Dopita, spisovatelka Alena Ježková, bývalá Miss ČR Jitka Nováčková nebo profesor Jindřich Štreit.

Více informací o kampani se dozvíte na www.ranapece.cz.

Tisková zpráva

Štítky Společnost pro ranou péči, Týden rané péče, Šátkový bazar

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.