pátek 26. dubna 2024 Oto

Vrchní soud potvrdil Tomáši Martínkovi, který byl členem Flekova gangu vyděračů, sedm a půl roku ve vězení

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil 7,5 roku vězení Tomáši Martínkovi, poslednímu muži ze sedmičlenné skupiny vyděračů podnikatelů v čele s Pavlem Flekem z Olomouce.

Do vězení půjde sedmačtyřicetiletý muž za loupež, vydírání a nedovolené ozbrojování. Proti původnímu rozsudku se odvolal pouze Martínek, jeho odvolání soud zamítl jako nedůvodné. Kauzu Martínka již dříve soud vyloučil k samostatnému projednání, ostatní komplicové jsou už pravomocně odsouzení. Skupina podle rozsudku zadlužené podnikatele přepadávala, vyhrožovala jim zbraněmi a nutila je k zaplacení dluhů. Martínek se podle soudu spolupodílel na dvou ze tří přepadení.

Trest uložený soudem prvního stupně ve výměře 7,5 let se zařazením do věznice s ostrahou nelze považovat vzhledem k okolnostem případu, osobě obžalovaného a závažnosti spáchané trestné činnosti za nepřiměřeně přísný, když obžalovanému hrozil trest odnětí svobody v rozmezí pět až 12 let," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Skupina má na svědomí tři útoky z roku 2013, které měly podle obžaloby stejný rukopis. Zadlužené podnikatele vylákali na místo a tam je pod tlakem a výhrůžkami donutili k vydání peněz, PIN a bankovních kódů či k bankovnímu převodu peněz. Ve dvou případech šlo o stejné podnikatele, ve třetím se podle obžaloby domluvili na zastrašení uničovského podnikatele, kterého přepadli v červenci v jeho pražském bydlišti.

Muže udeřili teleskopickým obuškem, nakonec se mu podařilo utéct. Skupinu podle rozsudku vedl Pavel Flek, výkonným článkem byl Tomáš Vajner. Martínka krajský soud zařadil v hierarchii hned pod odsouzeného Vajnera. Muži většinou nepopírali, že se skutků účastnili, své jednání však bagatelizovali a tvrdili, že násilí nepoužili. Obhajoba v případu Martínka tvrdila, že měl pasivní roli statisty a s nikým na trestné činnosti nebyl domluven. Soud ale již dříve poukázal na to, že jejich trestná činnost byla sledována, policie měla k dispozici také odposlechy.

Většinu ze sedmičlenné skupiny potrestal krajský soud předloni v červnu, loni jim však vrchní soud tresty významně zvýšil. Flek a Vajner si odpykávají 13 let, Jaroslav Čermák dostal 11 let a Pavel Medveď 5,5 roku. Další dva obžalovaní, kteří se podíleli jen na přepadení podnikatele v Praze, potrestal olomoucký krajský soud už v roce 2015. Jaroslavu Churáčkovi uložil 3,5 roku vězení, vrchní soud mu poté trest o rok zpřísnil. Ondřeji Stránskému uložil podmíněný trest 2,5 roku.

Hlavní pachatelé mají za sebou závažnou trestní minulost včetně vražd. Šéf skupiny Flek byl v minulosti odsouzen na 12 let za jednu z tehdy největších poštovních loupeží, při které pachatelé v Olomouci ukradli 20 milionů korun. Policisté dopadli skupinu v červenci 2013. Při domovních prohlídkách zajistili tisíce kusů střeliva, zbraně, granáty i funkční protitankový granát. Krajští kriminalisté na případu spolupracovali s policisty v Jihočeském, Plzeňském a Moravskoslezském kraji.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky vyděrač, gang, soud, rozsudek, policie, vězení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.