pátek 19. dubna 2024 Rostislav

DIZAJNTRH nabídne v nových prostorech více značek i multižánrový program

Už třetím rokem patří v Olomouci sváteční víkend okolo dne boje za svobodu a demokracii nejen státním oslavám, ale také prvním vánočním nákupům. Prodejní přehlídka DIZAJNTRH opět otevře sezonu kvalitním designem. Ve dnech 16. a 17. listopadu se do srdce Hané sjedou čeští a slovenští prodejci a nabídnou to nejlepší z módy, doplňků, knih, hraček, kosmetiky a dalšího. Po dvou ročnících na Pevnosti poznání se olomoucký DIZAJNTRH přesouvá do Uměleckého centra Univerzity Palackého a v nových prostorech nabídne více značek i novinky ve svém multižánrovém programu.

„S Pevností poznání jsme se loučili velmi neradi, ale bohužel jsme minulý rok dosáhli hranic kapacity, proto jsme zvolili na prostory velkorysejší Umělecké centrum,“ komentuje změnu místa zakladatelka akce Anna Jánská. Historická budova bývalého jezuitského Konviktu pojme kromě více než stovky prodejců také workshopová stanoviště, výstavy, přednášky, filmové promítání, dětskou zónu nebo různorodý odpočinkový program v Atriu ve spolupráci se Zaparkuj a studentskou iniciativou Udržitelný Palacký.

Letos si vybere opravdu každý...

„Letos si vybere opravdu každý. Naše motto zní vánoční nákupy hravě a odkazujeme tím nejen k tomu, že u nás každý hravě a bez stresu nakoupí vánoční dárky, ale také k tomu, že součástí Dizajntrhu budou tvůrčí dílny s našimi designéry a program, který jsme nachystali speciálně pro naše malé hravé návštěvníky,“ doplňuje Jánská. Dětské koutky a odpočinkovou zónu doplní v sobotu také divadelní představení Narodil se skřítek! pro nejmenší a výroba dárků.

Z loňského ročníku zůstává pevné jádro prodejců, které se díky větším prostorům o více než třetinu rozrostlo. „Dizajntrh je moje srdcovka a těším se na něj vždycky nejvíc ze všech akcí v roce. Byla jsem už u jeho začátků a líbí se mi, jak postupně roste a mění se. Navíc se koná v mé milované Olomouci a líbí se mi, že i když je svou velikostí a přístupem profesionální, zároveň má odlehčenou atmosféru,“ komentuje akci prodejkyně šperků Anna Cidlíková a dále pokračuje o složení prodejců: „Potkáte tady jak známé značky, tak malé, třeba teprve začínající prodejce.“

Vánoční nákupy pomalu

Program také stále drží udržitelnou linku a dokazuje, že loňské heslo „vánoční nákupy pomalu“ nebylo sezonní záležitostí. „Žít a nakupovat takzvaně ‚pomalu‘ vnímáme jako imperativ dnešní doby, a tím i jako přirozenou součást Dizajntrhu. Chceme i letos podpořit všechny, kdo se snaží vyrábět kvalitní, udržitelné a nadčasové věci,“ komentuje výběr prodejců organizátorka Adéla Píchová.

„Fandíme také iniciativám, které udržitelnost propagují, a proto letos spojíme síly s Udržitelný Palacký a jejich Freeshopem, kam lidi nosí věci, které nepotřebují a odnášejí si ty, které se jim hodí. Pomohou nám při organizaci SWAP koutku, takže oblečení opět nebudeme pouze nakupovat, ale také vyměňovat,“ popisuje Píchová.

Zábava po celý den

Osvědčilo se také spojení s Academia Film Olomouc, i letos se mohou návštěvníci těšit na promítání pod jejich taktovkou. Napomáhá tomu také skutečnost, že poslední ročník festivalu obsahoval programovou sekci věda v módě, a tak je možné uspořádat ozvěny této sekce a promítnout film The Next Black o budoucnosti a vývoji lidského odívání. „Kreativní designéři se snaží vnést do svých kolekcí potenciál originality v oblékání buď ve směru slow-fashion, nebo high-tech kousky mířícími za hranici každodennosti,“ nastiňuje obsah snímku Ivana Formanová, vedoucí Industry & Camp 4science.

Na DIZAJNTRHu tak budou moci návštěvníci bez problému strávit celý den. O občerstvení se postará nejen místní restaurace Konvikt, ale také stánky s kávou a jinými dobrotami od Jazz Fresh nebo Traffic Okno Coffee, ale i veganští specialisté z Veganolu.

Tisková zpráva

Štítky design, akce, DIZAJNTRH, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.