pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO: V Pevnosti poznání můžete do konce roku navštívit unikátní expozici Sbohem, monarchie

Habsburská monarchie se stala hlavním tématem nové expozice v olomoucké Pevnosti poznání. Návštěvníkům připomíná období habsburského mocnářství v letech 1804 až 1918 nejen samotnou vládnoucí habsbursko-lotrinskou dynastií. Lidé se mohou seznámit i s jejími tehdejšími obyvateli, přírodními podmínkami či jednotlivými zeměmi, z nichž se říše skládala. Výstava, kterou muzeum připravilo společně s Vědeckou knihovnou v Olomouci, má název Sbohem, monarchie. Otevřena bude do konce prosince.

Podle ředitele Pevnosti poznání Matěje Dostálka má expozice zatraktivnit nabídku muzea, kam každoročně míří 100.000 lidí. „Letos jsem přidali do programu několik akcí vázané k historii a připomínající milníky našich dějin. V srpnu to byla výstava k výročí dopadu atomové bomby a k období studené války. V září jsme připomněli období mobilizace a tentokrát jsme se zaměřili na habsburskou monarchii," řekl novinářům Dostálek.

Cílem výstavy bylo podle Miloše Korhoně z Vědecké knihovny v Olomouci podívat se na sté výročí republiky z jiného pohledu. „Všude se připomíná vznik republiky a Masaryk, ale my jsme se chtěli ohlédnout za světem, který zmizel," uvedl Korhoň. Poukázal na bohatou historii knihovny a její bohaté fondy. Právě z fondů z období monarchie knihovna při přípravě výstavy čerpala. „Povedlo se nám shromáždit pozoruhodnou sbírku a vyobrazení, které se ohlíží za obdobím Rakouska-Uherska," uvedl Korhoň.

Kurátoři se snažili návštěvníkům představit nejen historii monarchie, ale navodit i dobovou atmosféru. V expozici nechybí vídeňská kavárna, která nabízí Sacherův dort, vídeňské párky a kávu, lidé si tam mohou přečíst dobové noviny, připraveny jsou i workshopy zaměřené na psaní dobových pohlednic či fotokoutek. K výstavě je vydán katalog a komiks zachycující fiktivní příběh skutečného Olomoučana.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky historie, Olomouc, Pevnost poznání, Uníverzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.