pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V kině Metropol odstartoval filmový festival Nový ruský film, nabízí pohled do současné ruské kinematografie

V kině Metropol v Olomouci se včera uskutečnilo slavnostní zahájení festivalu Nový ruský film. Tento festival představí ve třech dnech nejúspěšnější snímky současné ruské kinematografie.

Zahájen byl filmem Saljut-7, který byl natočen na základě skutečné události. Když se v roce 1985 odmlčela kosmická stanice Saljut-7, byli na oběžnou dráhu vysláni dva kosmonauti, aby ji opravili. Viktor Savinych, kosmonaut, který se na záchraně Saljutu-7 podílel je jedním z nejvýznamnějších hostů, kteří do Česka v rámci festivalu přijeli.

Festival představí divákům současnou ruskou kinematografii napříč žánry a věkovými kategoriemi diváků od animovaných filmů, přes filmy se sportovní tematikou až po psychologická dramata. Kromě Olomouce se koná ještě v Praze, Zlíně a Jihlavě. V  Olomouci se bude dále promítat drama z koncentračního tábora Sobibor, historický film Legenda o Kolovratovi nebo drama Selfie.

Nedožité osmdesátiny Vladimira Vysockého festival připomene promítáním filmu Vysockij. Aspoň, že jsem živ. Před ním proběhne beseda s Nikitou Vysockým, synem slavného ruského básníka a zpěváka, a jeho dílo předvede Milan Dvořák, český interpret písní Vysockého.

Pro více informací se podívejte ZDE.

Autoři | Tisková zpráva | Foto novyruskyfilm.cz

Štítky festival, Metropol, filmy, Rusko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.